Po nova doživetja na podeželje

Ko razmišljamo, kam bi šli na
izlet, ne pozabimo na slovensko podeželje. Stran od vsakdanjega
hitenja bodo na kmetijah, ki se ukvarjajo tudi s turizmom, odrasli
našli mir in sprostitev, otroci pa pustolovščine, kakršnih mesto
ne ponuja.
Počitnice na turističnih kmetijah so
drugačne – v tesnem stiku z naravo in ljudmi, z njihovo kulturo,
življenjsko modrostjo in starimi šegami. Poleg sodi seveda tudi
tradicionalna slovenska kuhinja, na kmetijah lahko pokušamo dobrote
kmečkih gospodinj.
Domače dobrote od Alp do zagorskih
gričev
Združenje
turističnih kmetij Slovenije ponuja pestro izbiro izletov in
programov, namenjenih posameznikom in skupinam. Pred kratkim so
pripravili kopico idej za kulinarična doživetja na podeželju, med
katerimi smo izbrali dva predloga.
V Kozjanskem parku med jabolki
Se še spomnite okusa carjeviča,
bobovca, krivopeclja? Ali ste kot otrok plezali po stari jablani v
sosedovem sadovnjaku za okusnimi plodovi? V Kozjanskem parku, ki ima
sedež v Podsredi, ohranjajo tradicionalne in avtohtone sorte
visokodebelnih jablan, hrušk in drugih sadnih vrst. Njihov sadovnjak
se ponaša s 150 starimi sadnimi sortami.
Organizirajo tudi raznolika vodena
doživetja sadovnjakov, ki so med drugim življenjski prostor
številnih redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Že
nekaj let je atrakcija v sadovnjaku hotel za različne vrste prosto
živečih samotarskih čebel, ki so najpomembnejši opraševalci
sadnega drevja. Za slajši dan pa poskrbi sadni sok, pridelan iz
neškropljenih jabolk, ali pa malica z dišečim jabolčnim zavitkom.
http://www.kozjanski-park.si/
Dobrote gorske kmetije Klemenšek
Pri Klemenškovih se lahko naužijemo
čudovitih razgledov in osvežujoče gorske energije na 1100 metrih
nadmorske višine. Gospodar kmetije, Daniel Klemenšek, je tudi
lokalni turistični vodnik, ki obiskovalce pouči o zanimivostih
življenja na gorski kmetiji. Kmetija ima lastno zajetje pitne vode,
polurni sprehod pa jo loči od izvira kisle vode, bogate z železom
in naravnim CO2.
Na kmetiji prodajajo tudi suhe mesnine,
ki jih predelujejo na tradicionalen način. Za pripravo želodcev
uporabijo najboljše kose svinjskega in govejega mesa, slanino,
piransko sol, sladkor, poper in česnovo vodo. Sušijo jih od pet do
šest mesecev in jih med sušenjem vsak dan spremljajo, obračajo in
čistijo ter kontrolirajo vlago in temperaturo. Mesnine izdelujejo
izključno iz mesa doma vzrejenih živali.
http://www.nad1000m.si/klemensek/