Praznične slovenske jedi

1. decembra, 2016

<![CDATA[Cimetove palčice, božični kruh, kuhani jabolčni krhlji, potica, sarma, kislo zelje, raca, francoska solata, pecivo, s klinčki kuhano vino in dišeč, vroč čaj, pa čarobnost tisočerih s snežinkami zasutih pisanih lučk. Ja, praznični december je tu! In z njim praznično pogrnjene mize, kamor radi sedemo v krogu družine, prijateljev in znancev.
Dobra in obilna jedača in pijača sta del praznovanja ter sestavni del šeg, ki spremljajo naše praznike, že od nekdaj. Številne šege ob praznikih in posebne, že kar obredne jedi še danes pričajo, kako zelo si je znal preprost človek bogatiti težko vsakdanje življenje s prazniki in prazničnimi jedmi.

Prazniki so se nekoč navezovali predvsem na naravo in praznične jedi so bile sezonske

Mesene in prtene klobase, pečenka in krvavice, pršut, meso iz tunke, zaseke, bograč, bujta repa in na različne načine pripravljene kaše, zelje in krompir so krepke zimske jedi, ki jih popestrijo motovilec, radič in repa, za povrh pa še potica, sadni kruh, cimetovi kolački ali medenjaki.
Čeprav se poleg tega danes na praznični mizi ponujajo tudi bolj moderne jedi, so se prazniki nekoč navezovali predvsem na naravo, na mizi so bile sezoni primerne jedi.

Poleg tega so bile prisotne tudi številne ”prepovedi”, nepisana pravila – na primer ta, da se na novega leta dan ni smela jesti perutnina, saj bi, kot so rekli, lahko sreča odletela stran. Tega se marsikdo drži še danes.

Krap, polenovka na belo, koline, pečenka, kraški pršut, žolca, flancati, orehova, medena, rožičeva, čokoladna, lešnikova in mandljeva potica so priljubljene božične jedi, medtem ko se na bučno in razigrano silvestrovo posega vse bolj po ”modernih”, inovativnih jedeh – škampi, školjke, divjačina, testenine, carpaccio, biftek, kaviar …

Zmernost naj bo vodilo prazničnega prehranjevanja

Da nam v novem letu zaradi počutja in morda kasneje tudi zaradi zdravja ne bo žal, bodimo v prazničnih dneh pri prehranjevanju raje zmerni. Pri izboru jedi dajmo prednost lahko prebavljivim jedem, solatam in tako ali drugače pripravljeni zelenjavi. Hkrati z bolj ali manj ”grešnimi” prazničnimi jedmi uživajmo živila, bogata z balastnimi snovmi – vlakninami, ki pospešujejo prebavo in v črevesu nase vežejo holesterol in druge telesu odvečne snovi.
Rafinirane ogljikove hidrate raje zamenjajmo z nerafiniranimi – bele testenine s polnovrednimi, enako pri rižu, kruhu in različnih pecivih. Pri peki prazničnih sladkih dobrot naj gospodinje vsaj en delež bele moke nadomestijo z bolj zdravo polnovredno pirino ali pšenično moko, po možnosti ekološkega izvora. Ne pozabimo na stročnice in seveda sadje, ki je lahko odlična samostojna malica, za nekoga celo jutranji ali večerni obrok. Za lažjo prebavljivost jedi poskrbimo tudi s številnimi zelišči in začimbami.

Pri kombiniranju jedi pri istem obroku bodimo zmerni in preprosti ter tako omogočimo prebavilom lažje, manj naporno delo. Med seboj čim manj mešajmo različna beljakovinska živila, na primer mesne in mlečne jedi, tudi stročnice.

Bodimo zmerni z maščobami, izogibajmo se ocvrti hrani, pri peki peciv raje uporabljajmo maslo kot industrijsko spremenjene hidrogenirane maščobe – margarine. Posezimo po kakovostnih maščobah, ne pozabimo na z omega-3 maščobnimi kislinami bogata olja: laneno, konopljino, orehovo in gorčično olje, ki uravnavajo številne življenjske procese.

Še posebej zmerni bodimo pri uživanju sladic – sladkarij

Prednost dajmo doma, z ljubeznijo pripravljenim sladicam s kakovostnimi sestavinami. Bel sladkor (čim večkrat) nadomestimo z drugimi, bolj prehransko bogatimi sladili. Bonboni in čokolade naj ne bodo glavno in edino darilo otrokom. Sadje – sveže, suho – pripravljeno tako ali drugače, je lahko odlična alternativa presladkim dobrotam, ki jih ponujajo trgovine in od katerih počasi že postajamo odvisni.

Voda in čaj

Seveda pa ob obilju takšnih in drugačnih prazničnih dobrot ne pozabimo na zadostno hidracijo telesa. Vodo lahko sicer v tem mrzlem zimskem času večkrat nadomesti topel napitek – na primer čaj, ki pa ga po možnosti ne sladimo s sladkorjem. Če se že ne moremo popolnoma odpovedati sladkemu, si raje privoščimo kakovosten med.
Pa obilo zdravih gurmanskih užitkov v prazničnem času in v prihajajočem letu …
Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije
 ]]>

(Visited 401 times, 1 visits today)