Digitalno razstrupljanje brez telefona, interneta in televizije!

23. januarja, 2020
Petra Nastran

Na oddih brez telefona, dostopa do interneta, televizije in drugih elektronskih naprav, ki so v vsakdanjem življenju naš stalni spremljevalec? Bi zmogli en konec tedna nameniti za digitalno razstrupljanje?

Zagotovo bi, trendi v turizmu pa so takim željam vse bolj naklonjeni. Vedno več je hotelov, ki ponujajo digitalno razstrupljanje oz. digitalni detox, ki nam omogoči umik od utripajočega sveta. Danes je po svetu marsikje to luksuzna dobrina, ki pa si jo lahko za nič denarja podarimo kar sami.

Razstrupljanje duha

Ob omembi razstrupljanja najprej pomislimo na telesno detoksifikacijo, ki jo spodbudimo s spremembo prehrane, postom, telovadbo ter drugimi praksami. A naše telo ni le fizično, nego potrebuje tudi naše duhovno telo. To je v današnjem, z zunanjimi impulzi, zasičenem svetu, dostikrat obremenjeno še bolj.

Mobilni telefon je pri nekaterih skoraj neprestano tesno ob njihovem telesu, veliko služb je obsojenih na osemurno gledanje v računalniški ekran, med vožnjo vklopimo GPS, poslušamo radio, zvečer gledamo televizijo in najhujše – telefon imamo ponoči na nočni omarici, ne da bi vklopili vsaj letalski način. Vse to obremenjuje telo na vseh njegovih nivojih ter jemlje naravno ravnovesje.

Brez povezave

Ko se odločimo, da bomo npr. en teden brez mobilnih naprav, šele vidimo, kako so počasi postali del nas in je navajanje na biti brez njih skoraj podobno odvajanju od subtanc, ki jih poznamo kot zasvojljive. Tudi digitalni pripomočki imajo to moč. Skrb vzbujajoče je, če kar naprej preverjamo mobilni telefon, elektronsko pošto ali všečke.

Zasvojeni že otroci

Sodobna tehnologija omogoča, da kjerkoli in kadarkoli dostopamo do vsebin na internetu. In to tudi počnemo. V službi, na cesti, v trgovini, v čakalnici, na sprehodu, na kavi, na stranišču, med zajtrkom, v postelji … Pametni telefoni so naši stalni spremljevalci. Otroci pa tablični računalnik dandanes dobijo tako rekoč v zibelko.

Zato vas vabimo na izziv “digitalno razstrupljanje”– vsaj dva dni brez telefona, televizije, interneta. Bomo zmogli?

 

 

(Visited 328 times, 1 visits today)