Spanje: za boljše počutje spimo eno uro dlje

20. januarja, 2020
Petra Nastran

Spanje je na vrhu dejavnikov, ki so povezani s psihičnim zdravjem, zdravjem telesa in dobrim delovanjem ter koncentracijo. V hitečem svetu pa je hitro zanemarjeno in teden za tednom se vleče, ko ljudje pozabljajo, da bi za veliko boljše počutje lahko naredili le eno – spali uro dlje.

Vsak od nas je drugačen in ugotoviti moramo, koliko ur je tisti čas, ki nam omogoča, da delovni teden prebrodimo brez večjih padcev energije in volje. Med spanjem možgani začnejo svojo obsežno »nočno izmeno«: se čistijo ter obnavljajo. V našem vsakdanjiku, napolnjenem z mobilnim signalom, novicami, gostim prometom ter hitenjem je to pomembno še toliko bolj.

Ključno: čimprej pred polnočjo, tem bolje. Takrat je regeneracija telesa in možganov največja.

Spanje je več kot počitek

»Za zdravje največ naredimo takrat, ko ne počnemo nič – ponoči. Spanje je veliko več kot počitek, saj so možgani v določenih fazah spanja veliko bolj aktivni kot v budnem stanju. Um med spanjem ni zavesten in zato še bolj dovzeten za vplive okolja med spanjem. Zato je tako pomembno, da je spalnica prostor, iz katere smo odstranili nepotrebno navlako ter jo opremili z naravnimi materiali ležišč, vzglavnikov, odej in posteljnine. Tako telesu ne dvigamo toksičnega bremena in ga razbremenimo, da učinkovito opravlja svoje nočno delo,« poudarja Sandra Klemenc iz Zelene trgovine.

(Visited 34 times, 1 visits today)