Popoldanski počitek: Bi morali tudi v Sloveniji uvesti siesto?

20. januarja, 2020
Petra Nastran

Smo v temnem obdobju leta, ki je namenjen tudi temu, da več počivamo ter si nabiramo energijo za brstenje pomladi. Včasih je pri težnji po zdravem načinu življenja vse prevelik poudarek na rekreaciji (ter celo na doseganju vse boljših rezultatov pri njej), manj pa na zavestnem počitku in odmiku, po katerem naše telo zelo hrepeni.

Nič ne bi bilo narobe, če večkrat med tekom in kavčem izberemo počitek ter tako telesu končno pustimo, da si malo oddahne.

Popoldanski počitek

Popoldanski počitek v našem koncu Evrope ni poznan, a za Špance in Italijane je obvezen del dneva. Takrat zaprejo trgovine in urade ter se posvetijo kosilu in družini. Ste že bili kdaj v mediteranskih državah? Popoldne ne načrtujte kosila, ker so tudi vse restavracije zaprte.

Tak počitek dokazano krepi srce in obnavlja organizem, saj je urnik našega telesa tak, da je sredi dneva največ krvi v želodcu, kar pomeni, da je priporočljivo jesti glavni obrok. Tako bo absorbcija učinkovitejša, prebava pa boljša. Hkrati v tem delu dneva možgani delujejo slabše, saj je v njih posledično manj krvi.

Verjetno poznate utrujenost po kosilu in če morate po njem nazaj na delo, je to včasih precejšen napor, kajne? Telo bi si rado oddahnilo ter v miru prebavilo prejeto hrano. Poskušajte si vzeti pol ure počitka po kosilu, ko pridete iz službe. Tako boste tudi zvečer bolj spočiti in razpoloženi.

(Visited 52 times, 1 visits today)