Žirafe se bodo pridružile seznamu ogroženih vrst

8. maja, 2019

Če ste ljubitelj žiraf, ste morda že slišali, da populacija teh dolgovratih živali v zadnjih letih upada. In ker se številke še vedno zmanjšujejo, so uradniki v ameriški vladni agenciji U.S. Fish and Wildlife Service prejšnji teden napovedali, da razmišljajo o uvrstitvi žiraf na seznam ogroženih živalskih vrst.

Kot poroča CNN, je vladna agencija sedaj pričela z uradno podrobno preiskavo. To so začeli zaradi več različnih peticij, ki zahtevajo, da se žirafe dodajo na seznam ogroženih živali. Uradniki ameriške vladne agencije so ugotovili, da so lahko vložene tožbe upravičene in zadevo vzeli pod drobnogled. Poleg žiraf bodo raziskali tudi ogroženost vrste divjega cvetja Arizono eryngo.

Po podatkih CNN je Mednarodna zveza za ohranjanje narave leta 2016 označila žirafe kot ranljive in ugotovila, da se je populacija žiraf v zadnjih treh desetletjih zmanjšala za kar 40 odstotkov. Za to je kriv razvoj, kmetijstvo, komercialna trgovina, lov in krivolov ter bolezni.

Kaj pomeni, če je žival ogrožena?

Kot pravi National Geographic je ogrožena vrsta organizem, ki se sooča z visoko nevarnostjo izumrtja v naravi. To je običajno posledica izgube habitata in izgube genetskih variacij. Zakon o zaščiti ogroženih živali iz leta 1973, varuje ogrožene vrste pred izumrtjem. Od začetka veljavnosti zakona je njegova stopnja uspešnosti kar 99-odstotna, kar pomeni, da 99 odstotkov organizmov, ki so bili označeni za ogroženo vrsto, niso izumrli.

(Visited 22 times, 1 visits today)