Žalostni trend se nadaljuje: novim 7.000 živalskih vrstam grozi izumrtje

28. julija, 2019

Mednarodna zveza za ohranitev narave (IUCN) je ta mesec osvežila ‘rdeči seznam’ vrst, ki jim grozi izumrtje – na rob katerega so jih potisnile človekova dejanja: izguba življenjskega prostora, lov, podnebne spremmebe… 

Zveza je med nove ogrožene vrste dodala 7000 vrst, od katerih jim prek 1000 grozi neposredno izumrtje. Na seznamu je zdaj skupno prek 100.000 vrst, prek 28.000 jih je pred izumrtjem. Novica je prišla nedavno od mednarodnega poročila, ki navaja, da bi lahko v naslednjih desetletjih izumrlo milijon vrst.

“Narava umira hitreje kot kadarkoli v zgodovini človeštva,” so poudarili v uradni izjavi Zveze.

Med ogroženimi tudi 7 primatov

Novo poročilo navaja, da je zaradi krčenja gozdov in lova (za meso) zdaj ogroženih kar 7 vrst primatov. V Zahodni Afriki je črnobelih opic le še okoli 2000, kar pomeni, da so kritično ogrožene. “V tej regiji bo treba narediti nova zaščitena območja, bolje upravljati z že zaščitenimi, potrebuje se bolj učinkovita zakonodaja ter ekonomične alternative, ki bodo prepoznale primate kot nekaj več kot le vir mesa – npr. turistična ponudba opazovanja primatov, kot jo poznajo drugje v Afriki,” je v izjavi povedal vodja skupine za preživetje primatov pri IUCN.

Ni pa še vse izgubljeno?

Podnebne spremembe so resda do neke mere v tem trenutku neizogibne, a večini usodnih posledic za živali se lahko izognemo, če bomo ljudje ukrepali. Človek je edini, ki lahko preneha s krčenjem gozdov, z lovom in ribolovom. Edini, ki lahko reši vse te vrste pred izumrtjem, ki jim grozi, če bomo nadaljevali po sedanji poti.

 

 

Vir: gizmodo

(Visited 147 times, 1 visits today)