Zakaj so vrane in krokarji najpametnejše ptice na svetu?

14. aprila, 2018

Možgani vran in krokarjev so resda majhni, a te ptice so znane po tem, da so pametnejše od opic in od majhnih otrok. 

Do nedavnega so ptice smatrali za preproste živali, v smislu, kako pameten pa si lahko z možgani v velikosti oreha? A bolj kot proučujejo inteligenco ptic, za bolj pametne se izkažejo. Vrane npr. izdelujejo orodja, krokarji rešujejo uganke, nekatere papiga pa poznajo zelo širok nabor besed.

Njihovi majhni možgani so namreč zelo dobro izkoriščeni – polni so nevronov – če bi naredili relativno primerjavo, imajo več nevronov kot sesalci.

Kako se ptica ‘kvalificira’ kot pametna?

Kot pravijo znanstveniki, bi moral biti pojem ‘pameti’ precej širši, kot pa ga pojmujemo ljudje. “Ptica lahko odleti na drug konec sveta, pride nazaj, in pristane v istem grmu – ne znamo ceniti inteligence drugih bitij,” pravi Kevin McGowan, ki v laboratoriju za ornitologijo v New Yorku proučuje vrane. “To, da je nekdo pameten, presojamo zgolj po stvareh, ki jih znamo ljudje. V tem smislu – da ponavljajo za nami, so najpametnejše papige,” še doda.

Po njegovih besedah pa so najbolj inteligentne ptice glede na to, kako rešujejo izzive in probleme, ptice iz družine vranov, med katere spadajo npr. vrane, krokarji, šoje in srake.

Krokarji načrtujejo svoja opravila

Študija iz lanskega leta, objavljena v časniku Science (Znanost) je razkrila, da krokarji načrtujejo svoja opravila. V poskusu so znali po 24 urah izmed več različnih orodij izbrati pravo orodje in ga pravilno uporabiti, da so prišli do hrane.

Vrane si zapomnijo človeške obraze

vrane

Kot ravi McGowan, so vrane skoraj tako dobre v reševanju inteligenčnih testov kot krokarji, izjemne pa so po tem, kako si zapomnijo človeške obraze – in prepoznajo določeno osebo kot grožnjo. Okoli ljudi, ki jih že poznajo, so bolj sproščene, pri novih obrazih pa zelo previdne.

Vir: nationalgeographic.com

(Visited 893 times, 1 visits today)