Žabe v Sloveniji: zaščitene vse vrste

24. aprila, 2016

V Sloveniji živi skupno 13 vrst žab, vse so uvrščene na rdeči seznam in z zakonom zaščitene. Poleg cest, strupov in gnojil, jih ogroža predvsem krčenje njihovega naravnega življenjskega okolja. Da ostane živih več žabic, ki bi sicer končale pod avtomobili, vsako leto v spomladanskem času skrbijo skupine prostovoljcev, 27. aprila pa pri nas obeležujemo dan reševanja žabic.

Pomagajmo žabicam

„Ljudje se v zadnjem času vedno bolj zavedajo ogroženosti dvoživk in posledično so tudi vedno bolj pripravljeni pomagati pri reševanju teh živalic, še posebej takrat, ko so najbolj ranljive,“ pravijo organizatorji akcije Pomagajmo žabicam. To je prav v spomladanskem času, ko se selijo iz prezimovališč (gozdovi) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk v času razmnoževanja vezana na vodo. Kot pojasnijo, se v tem času dvoživke premikajo počasni, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. Tako v krajih, kjer njihovo selitveno pot prečka prometna cesta, večina populacije konča pod kolesi avtomobilov.

V društvu Žverca so se lotili pomagati dvoživkam, prvič pred 9 leti v Hrašah pri Smledniku. Začeli so z malo prostovoljci in malo znanja, vsako leto pa so bolj uspešni. „Izkazalo se je, da so tudi prostovoljci nad dvoživkami navdušeni, večina so že redni udeleženci, ki na akcijo komaj čakajo. Veseli nas tudi to, da se akcije v Hrašah vsako leto udeleži več ljudi,“ dodajo.

Kot pojasnijo, že nekaj prostovoljcev na točki, kjer dvoživke prečkajo cesto, reši tudi več sto ali več 1000 živali v le nekaj dneh. Reševanje žabic pa ima tudi družabno plat, po besedah društva Žverce: „Da sploh ne omenjamo, da je spomladansko večerno sprehajanje, ki ga družimo s pobiranjem žabic, izjemno prijetna rekreacija!“


Letošnje leto zaskrbljujoče

“Letos je bilo bolj slabo leto, z vseh lokacij so poročali o precej manjših številkah dvoživk. Selitev je bila dolgotrajna, pri nas recimo zelenih žab skoraj ni bilo, zelene rege ni bilo nobene,” poroča Zala Prevoršek iz Žverce. Kaj je razlog za tak upad številk dvoživk letos, ne vedo, se pa bojijo, da če se bo trend nadaljeval, jim v Hrašah akcije sploh ne bo treba več organizirati. Sezone je za letos konec. “Zdaj se lahko ljudje odpravijo že k mlakam pogledat male žabice in krastače, ki so že letošnji podmladek,” povabi sogovornica k spoznavanju posebnih živalic, ki potrebujejo našo zaščito.


Vse informacije na enem mestu

Ker želijo, da se njihovega navdušenja nalezejo tudi v drugih krajih, kjer je potrebna pomoč dvoživkam, so pomoči žabicam namenili spletno stran, kjer najdemo tudi zemljevid z zbranimi lokacijami za reševanje, organizirane akcije (na zemljevidu je za vsako akcijo posebej naveden organizator) in tudi kraje, kjer so na cesti opazili dvoživke, pa jim tam še nihče ne pomaga.

Samo informacija o kraju prečkanja dvoživk pa žal ni rešitev, saj sami ne morejo pomagati v več krajih naenkrat. „Na lokaciji najlažje pomagajo prav domačini, zato po možnosti začnite dvoživke prenašati sami s prijatelji, angažirajte bližnji klub študentov, tabornike, skavte, itd… Vse skupaj je zelo preprosto (na spletni strani so zbrana tudi navodila) in zagotavljamo vam, da boste ob izredno prijetni spomladanski rekreaciji vsi navdušeni nad tem, kako malo je v resnici potrebno da naredite res dobro delo,“ zaključijo.

V.B.

(Visited 70 times, 1 visits today)