„Weta“ – največja žuželka na svetu

11. julija, 2019
Foto: Melodi2, Wikipedia

Žuželke so živali, ki jih večina ne mara prav preveč, saj niso videti prav prijetno. Poznamo okrog 925.000 vrst žuželk, ki so poselile praktično vse dele sveta. Strokovnjaki ocenjujejo, da žuželke presegajo število ljudi v razmerju 2×108:1, kar pomeni, da pride na enega človeka 200 milijonov žuželk.

H thoracica Matuku 5 Nov 2016 C James OHanlon

Največja med žuželkami je kobilica iz rodu Deinacrida, ki živi na Novi Zelandiji. S tujko jo imenujemo tudi ‘Little Barrier Island giant weta’. Prvi del svojega imena je kobilica dobila po novozelandskem otoku Little Barrier, ki je eden redkih krajev na Zemlji, kjer jo je še mogoče najti. Drugi del, weta, pa prihaja iz maorščine, jezika domorodnega ljudstva Nove Zelandije Maori, in pomeni „bog grdih stvari“. Največji dokumentiran primerek te kobilice velikanke je tehtal kar 70 g, kar je trikratna teža miši. To je bila samica, ki je v sebi nosila jajčeca. Našel jo je priznani entomolog Mark Moffett.

Te kobilice sicer živijo na različnih območjih. Najdemo jih v travi, jamah in grmičevju. Prehranjujejo se z listi, cvetlicami in sadjem. Orjaška ‘weta’ danes spada med ogrožene živalske vrste.

Motuweta isolata

(Visited 307 times, 1 visits today)