Volkovi nazaj v nacionalnih parkih ZDA, v Kanadi turistična atrakcija

25. avgusta, 2019

“Desetletja prizadevanj naravovarstvenikov je trajalo, da je populacija sivega volka v ZDA največja po dolgih letih – in ljubitelji narave jih lahko zdaj vidijo v naravnem habitatu v nacionalnih parkih,” so sporočili iz Mednarodnega centra za volkove.

Volka so v Yellowstone in v osrednje območje zvezne države Idaho ponovno naselili sredi 90.-ih. Kmalu se je populacija razširila na sosednje države. Danes je v ZDA, kot ocenjujejo, okli 5600 volkov, kar je 460 % rast od razglasitve sivega volka kot ogroženega leta 1974, po tem, ko so ga želeli popolnoma iztrebiti, ker je veljal za nadlogo.

Tudi čez lužo se glede volkov krešejo okoljevarstveniki in kmetje

Tudi v ZDA so volkovi vir spora med okoljevarstveniki in kmeti. Marca letos, ko so razglasili, da volk ni več ogrožen, in kasneje, ko so dodali še, da bo ponovno “predmet gopodarjenja”, so se kmetje tega razveselili – bodo pa verjetno morali to reševati na sodišču.

Dokler je volkov še tako lepo število, jih je moč opazovati – številni nacionalni parki ponujajo to izkušnjo kot nepozabno doživetje.

V Kanadi lahko prespimo v koči, obkroženi z volkovi

“Počutili se boste kot del volčjega tropa, saj pridejo volkovi prav do steklene stene, da si vas ogledajo. Obe postelji sta obrnjeni proti oknu in, preden zaspite, lahko opazujete, kako vas opazujejo volkovi, osvetljeni z mesečino,” pravijo v parku Parc Omega, ki že od leta 1991 vabi obiskovalce v divjino. V zadnjih letih je park dodal ponudbo glampinga in opazovanja divjih živali kar iz postelje oz. z zasebne sprehajalne poti, namenjene prav opazovanju volkov in medvedov.

Vir: LP, Parc Omega

(Visited 24 times, 1 visits today)