Valentinovo: Antarktika, dom ljubečih živali

14. februarja, 2020

Antarktika obkroža Zemeljski južni tečaj, njeno kopno vsebuje 90 odstotkov sladke vode na planetu in je največja puščava ter edina celina, ki ni stalno naseljena z ljudmi. Antarktični ocean, ki obkroža celino, zagotavlja življenje in življenjski prostor številnim edinstvenim živalim, poleg tega pa vpliva na ostale oceane in živa bitja na tisoče kilometrov stran.

Če kdaj, potem v tem trenutku potrebuje naš planet ljubezen – in današnji dan je popolna priložnost, da ljubezen še malce razširimo … vse tja do Antarktike, kjer so pred dnevi zabeležili temperaturni rekord: izmerili so kar 18.3 stopinje Celzija!

V Antarktičnem oceanu plava največje srce

Sinji kiti so največje živali, kar jih je kdaj živelo na našem planetu in posledično imajo tudi največja srca – veliko je približno toliko kot odrasla gorila. Ta velika srca izražajo veliko ljubezni in predanosti svojim mladičem. Vsako leto množično migrirajo, da se lahko parijo v varnih, toplih, tropskih vodah, nato pa se vrnejo in se v ledeno mrzlih južnih morjih hranijo s krili, njihovi veliki mladiči pa jim zvesto sledijo.

Ljubeč utrip treh src

Drobcena hobotnica Pareledone turqueti ima tri srca in osem “rok”, samo predstavljamo si lahko, kako ljubeče objeme nudi. Te bleščeče prebivalke morskega dna živijo vsepovsod po Antarktiki, njihov DNK pa znanstvenikom sporoča, kako so podnebne spremembe vplivale na celino v preteklosti.

Resnična predanost in brezmejna ljubezen za vse življenje

Albatrosi oceanski popotniki vsako leto romantično romajo nazaj do istega gnezdišča na odmaknjenih otokih, kjer se ponovno snidejo z ljubeznijo svojega življenja. Po nekaj vljudnega dvorjenja in nežnega druženja, par ostane skupaj, da vzgoji mladiča. Poslovita se, ko se mladič operi in se znova najdeta naslednje leto.

Kako globoka je lahko ljubezen?

Antarktični krili so najpogosteje vidni v obliki roječih rožnatih oblakov blizu gladine oceana, ko želijo biti intimni, se potopijo precej globlje. Antarktika skriva ljubezen tudi v svojih globinah. Znanstveniki so videli krile, kako se parijo blizu morskega dna, tudi 500 metrov globoko. Še dobro, da je, celotne ljubezenske zgodbe na taki globini, ki jo znanstveniki precej neromantično imenujejo ‘loviti, preiskati, objeti, upogniti in potisniti‘, konec v samo nekaj sekundah.

Plačilo ljubezni in izkazovanje naklonjenosti

Adelijski pingvini so ljubki mali zapeljivci, ki svojo ljubezen izkazujejo tako, da podarjajo najlepše kamenčke, kar jih lahko najdejo. Te kamenčke priročno uporabijo za gradnjo gnezd na kamnitih območjih brez ledu, kjer vzgojijo svoje mladiče. Ne gre torej zgolj za ganljivo dejanje darovanja, ampak tudi za iznajdljiv način plačila pologa za nepremičnino. Opaziti jih je moč, kako se sprehajajo “z roko v roki“.

 

Vir: Greenpeace

(Visited 35 times, 1 visits today)