V Škocjanskem zatoku so se razveselili naraščaja

14. aprila, 2020
Fotografija je simbolična

“Naraščaj v Škocjanskem zatoku,” so danes na svojem Facebook profilu oznanili v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. 

V petek, 10.4.2020, zvečer je njihova kamarška kobila Rižana postala mama že težko pričakovanega žrebička, ki so ga poimenovali Aco. “Oba sta čila in zdrava, Aco pa je iz dneva v dan bolj živahen, radoveden in nagajiv,” so še sporočili in dodali, da v kratkem pričakujejo še žrebička/-ko od Cabi, ki bo delal/-a družbo Acotu.

Fotografije mamice in Acota si lahko pogledate na njihovi Facebook strani.

Pester kraj za opazovanje živali

Naravni rezervat Škocjanski zatok je zaradi prepleta brakičnih (polslanih) in sladkovodnih življenjskih okolij biotsko zelo pester in zanimiv za opazovanje živalskih in rastlinskih vrst v različnih letnih časih.

Sladkovodni del naravnega rezervata se razprostira na Bertoški Bonifiki in je nastal z obnovo (renaturacijo) v letih 2006-07 kot nadomestilo za izgubljena močvirja v okolici Kopra. Obsega tako vlažne in močvirne travnike kot tudi območja s trstičjem in stalno globoko vodo, ki so pomembna kot gnezdišča in prehranjevališča ptic. Na komaj 122 hektarjev velikem območju so ornitologi v zadnjem desetletju opazovali 245 vrst, število pa še vedno narašča. To je več kot 60 % v Sloveniji opazovanih ptic, ki so tu svoj dom našle po obnovi naravnega rezervata in njegovem skrbno načrtovanem upravljanju.

Rezervat Škocjanski zatok je sicer zaradi preventivnega ukrepanja za zmanjševanje tveganja za širjenje novega koronavirus do nadaljnjega zaprt.

 

(Visited 38 times, 1 visits today)