Svetovni dan mačk: mačke nas potrebujejo

7. avgusta, 2016

<![CDATA[Mačke – veliko mitov je povezanih s čudovitimi bitji, ki sicer znajo dobro poskrbeti zase, a v današnjem svetu za preživetje potrebujejo svoj, odgovoren in ljubeč, dom. 8. avgusta je svetovni dan mačk, mi ga posvečamo predvsem tistim, ki tak dom še iščejo.
Dejstvo je, da so mačke zelo ljubke in hkrati dobro vplivajo na zdravje. Dejstvo pa je tudi, da jih je mnogo več kot je primernih domov zanje. Zato je eden najpomembnejših ukrepov za manj nezaželenih, zavrženih, poškodovanih, brezdomih mačk preprečevanje novih in novih mladičev. Vsa društva in zavetišča opozarjajo: kastrirajte oz. sterilizirajte svoje mačke ter opozarjajte na to tudi ostale. Le tako bomo lahko skupaj zmanjšali ogromno število žalostnih zgodb teh čudovitih žverc.

Mačke so v današnjem svetu izredno ranljive
V Sloveniji o mačkah velja vse preveč mitov, ki se jih v Društvu za zaščito živali
Kranj in v drugih društvih ter organizacijah, ki se ukvarjajo z
reševanjem problematike brezdomnih in zavrženih mačk, trudimo
razbiti, a med Slovenci še vedno vztrajajo. Tako na primer veliko
ljudi misli, da so mačke povsem samozadostne, da ne potrebujejo
človekove pomoči in da jim marsikatera poškodba ne pride do
živega. Žal ni tako in tudi tisti rek o devetih življenjih ne
drži. Mačka je v današnjem svetu izredno ranljiva – ogrožajo jo
večji plenilci, človek s prometom, strupi in namerno povzročenimi
poškodbami, ogrožajo jo tudi nestabilne življenjske razmere, v
katerih se vsak dan znajde na stotine neželenih mačjih mladičev in
tudi odraslih samic, ki jih breje zavržejo lastniki.
Kar nas pripelje do druge neverjetne zmote o mačkah, in sicer da morajo mačke pred sterilizacijo imeti (vsaj) eno leglo. To seveda ni res in mačke lahko steriliziramo in kastriramo že pri treh mesecih oz. ko dosežejo težo 1 kg. Spolno zrele so namreč lahko že pri rosnih 4 mesecih, kar pomeni, da imajo mladiče, ko so še same praktično mladiči.
Zato ob svetovnem dnevu mačk vsem lastnikom polagamo na srce – sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke ter jim privoščite lepo in varno življenje. Vsem ljudem pa – mačke niso potrošno blago, so čudovite in mile živali, ki se zelo navežejo na človeka (še en
mit, ki kar vztraja – res je, da so mačke bitja navad in da se navadijo na svoj prostor, a še bolj se navadijo na človeka, še posebej tiste, ki bivajo izključno notri) in zato se ne obrnite stran, ko vidite zapuščeno ali poškodovano mačko, pač pa obvestite pristojno zavetišče oziroma lokalno društvo za zaščito živali.
Jerneja Faletič, Društvo za zaščito živali Kranj

 
Mačja hiša
Zavod Mačja hiša je zaživel v sodelovanju s strokovnjaki z veterinarskega in živalovarstvenega področja, angleško organizacijo Cats protection in aktivnimi posamezniki. Osnovni namen projekta je izboljšanje stanja na področju problematike zavrženih in prostoživečih mačk. »Začetki so bili zelo težki – pritegniti prostovoljce, donatorje, odgovorne posvojitelje, osveščati … Tudi danes ni nič lažje, le izkušeni smo bolj,« nam zaupa veterinarka Mačje hiše, Helena Grah, ki še doda, da imajo stalnih prostovoljcev v Mačji hiši malo, želeli bi si jih več.
Mačja hiša predstavlja dejstva, zakaj sta sterilizacija in kastracija tako pomembni:
• ena ne sterilizirana mačka lahko ima v samo 5 letih tudi 20.000 potomcev;
• mačke so lahko spolno aktivne že pri štirih mesecih;
• mački ni treba imeti enega legla mladičev pred sterilizacijo. Zanjo to nima prav nobenih koristi;
• brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno začne šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej;
• mačka lahko ima do tri legla letno s petimi ali šestimi mladički v leglu. To pomeni do 18 novih mačk, za katere je treba skrbeti in jim poiskati odgovorne domove;
• brejost in materinstvo sta za mačko fizično zelo zahtevni – pogoste brejosti lahko mačko zelo oslabijo;
• mačke se parijo tudi z brati in sestrami.
K. Ž., V. B.
 ]]>

(Visited 21 times, 1 visits today)