Ste ga letos že videli? To je bukov kozliček!

29. aprila, 2020

V toplem vremenu se začnejo v gozdu pojavljat redki hrošči, ki so pokazatelj ohranjenosti sonaravnega gozda. Bukov kozliček (lat. Morimus funereus) je eden prvih naravovarstveno pomembnih hroščev ki je sedaj že aktiven, so sporočili z Zavoda za varstvo narave RS.

Bukkov kozliček je 2 do 3 cm velik hrošč, ki ima čokato telo, ki je sive ali sivo modre barve. Tipalke so dolge in sivo črne. Na vsaki pokrovki ima po dve črni pegi. Za razliko od večine kozličkov, bukov kozliček ne leti, saj ima drugi par kril pod pokrovkami zakrneli.

“Bukovi kozlički bodo aktivni vse do konca julija. Če pobrskamo po hlodovini, štorih v gozdu, v katerem prevladujejo listavci in jelka, jih lahko opazimo,” povedo na Zavodu in pozivajo vse, ki so ga opazili, da ga fotografirajo in vnesejo podatek na www.sporocivrsto.si, (tudi z mobilnih telefonov gre).

Tudi najmanjša bitja so pomembna za ohranjanje okolja. “Vsak podatek pripomore k boljšemu poznavanju varstveno pomembne vrste bukov kozliček in k ohranitvi njegovega življenjskega prostora,” poudarjajo in dodajo, da je zaradi varstva osebnih podatkov pred uporabo potrebna registracija.

(Visited 946 times, 1 visits today)