Sivi žako, znan po svoji inteligenci in – popularen hišni ljubljenček, na seznamu ogroženih

21. december, 2016

<![CDATA[Letošnja posodobitev Rdečega seznama organizacije IUCN (Svetovna zveza za varstvo narave) prinaša zaskrbljujoče opozorilo o stiski ene najbolj priljubljenih vrst ptic. Sivega žakoja, ki je zelo pogost v trgovinah s hišnimi ljubljenčki, sta lov in preprodaja pripeljala do skorajšnjega izumrtja v naravi.
"Sivi žako (Psittacus erithacus), verjetno največja ikona in ena najbolj prepoznavnih ptic na svetu je na letošnjem seznamu zdrsnila iz kategorije RANLJIVA v kategorijo OGROŽENA," so zapisali na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije.

Populacija ponekod upadla za 99%

Inteligentna in karizmatična papiga, ki je po vsem svetu dobro poznana po neverjetni sposobnosti posnemanja človeškega glasu, je hkrati ena najbolj priljubljenih vrst ptičjih hišnih ljubljenčkov. Zelo veliko papig je po trgovinah, v naravi pa vse manj. V nekaterih Afriških državah, kjer vrsta domuje, pa je populacija upadla za 90, ponekod celo za 99%.

V Aziji kar 6 vrst kritično ogroženih

Razmere so še bolj zaskrbljujoče v Aziji, kjer je, kot poročajo na DOPPS, kar 19 vrst ptic povzpelo v višjo kategorijo ogroženosti, 6 izmed njih v kategorijo KRITIČNO OGROŽENA, kar je zadnja kategorija pred izumrtjem. Vse te vrste so endemične za Indonezijo, kjer ima velik vpliv uničevanje tropskega gozdu, vendar je glavni povod v izumiranje teh vrst lokalno trgovanje ulovljenih ptic.


Rdeči seznam na spletu: iucnredlist.org
 
Vir: DOPPS]]>
(Visited 10 times, 1 visits today)