Pridni kot mravljice? 40 % delavskih mravljic je v resnici lenuhinj

27. septembra, 2017

Opazujte mravljišče, kolikor časa želite, a težko je opaziti in ločiti mravlje med seboj. Tisoče mravelj na kupu, ki hitijo sem in tja nas hitro zbega. Znanstveniki pa so našli način kako jih ločiti med seboj in s tem prišli do zanimive ugotovitve.

Entomolog Daniel Charbonneau z Univerze v Arizoni je s svojo ekipo odkril, da je kar 40 odstotkov mravelj v mravljišču lenuhinj. A te imajo zato svoj razlog.

Mravlje je med seboj ločil z barvo in pikami. „Ena na glavi, ena na prsnem košu in dve piki na trebuhu. Kombinacija barv in lokacije označuje vsako posamezno mravljo, ki jo nato lahko spremljamo,“ je razložil Daniel. Ko je njegova ekipa raziskovalcev to uporabila pri 20 različnih kolonijah, so ugotovili, da so nekatere mravlje manj, druge pa bolj aktivne. „Nekatere resnično le sedijo in ne počnejo ničesar. Sem in tja morda poskrbijo le za različna manjša dela v gnezdu ali za negovanje delavk ali zaroda,“ je pojasnil Daniel.

Ob nadaljnem raziskovanju so ugotovili, da imajo takšne mravlje prav posebno nalogo. So namreč nadomestna delovna sila. Ko so raziskovalci iz kolonij odstranili delavne mravlje, so njihovo mesto zamenjale neaktivne mravlje in pričele s pridnim delom.

In medtem, ko smo si morda nekateri že zaželeli idiličnega in prostočasnega življenja lenih mravelj pa ne pozabimo, da je pridnost lepa vrlina. V življenju moramo vedno poiskati kompromise in pravo razmerje med delom in lenobo.

Vir: Science Alert

(Visited 118 times, 1 visits today)