Pozor, kmalu bodo v naravi mlade srnice!

28. aprila, 2020

Pomlad je tu, srne bodo kmalu začele polegati mladiče. V tem času je treba biti na srnice še posebej pozoren. V Društvu za zaščito živali Novo mesto pozivajo, da imamo ob obisku narave pse na povodcih, da smo previdni pri košnji trave, opozarjajo pa tudi lovce.

Pse na povodce

“Zavedati se moramo (kot vedno), da smo v naravi samo obiskovalci in temu primerno se moramo tudi obnašati. Trenutno je veliko visoko brejih srn, ki težko uidejo pred psom oziroma jih beg spravlja v stres, kar lahko povzroči prezgodnjo kotitev ali še kaj hujšega. Zato na sprehodih z našimi štirinožnimi prijatelji v gozdovih in na travnikih poskrbimo za varnost – pse na povodce.”

Previdno pri košnji!

Mlade srnice pogosto počivajo v visoki travi in čakajo mamico, ki se npr. prehranjuje nekje v bližini. Zato bodite previdni pri košnji (sploh kmetovalci, ki za košnjo uporabljate traktorje), saj se lahko zelo hitro zgodi nesreča. Pred košnjo se vsaj enkrat sprehodite čez cel travnik in preverite, da se v njem ne skriva mala srnica.

Tudi izven sezone poleganja bi bilo potrebno travnik predhodno preveriti, saj še vedno velikokrat pod kosilnicami končajo tudi mački.

Kaj storiti, če najdemo mlado srnico?

Če opazite srnjega mladiča, ga pustite pri miru, saj je njegova mama verjetno v bližini, svetujejo na DZŽNM. “Lahko pa ga od daleč nadzorujete in opazujete, če bo mama prišla ponj. Če mame le ni od nikjer, previdno poglejte, če je mladič slučajno poškodovan. Če srnjaček/srnica pa le potrebuje pomoč, se obrnite na center za obveščanje na št. 112, da vas povežejo z pristojno lovsko družino.”

Opozorilo lovcem: gre za krivolov!

Ob tem  opozarjajo tudi vse lovce, da je pregon in lov brejih samic ali samic z mladiči krivolov, kot tak pa kazniv. “Zato prosimo, da se tega vzdržite. Prav tako prosimo, da v primeru poškodovane ali pomoči potrebne živali ukrepate strokovno in v korist živali,” so še dodali.

 

Vir: DZŽNM fb

(Visited 289 times, 1 visits today)