Poznamo ptice okoli nas? Vrabci, sinice, kosi, taščice …

24. januarja, 2017

“Številni ornitologi vestno opazujemo ptice okoli svojih domov, vendar se nam zmerom poraja vprašanje ‘Katere vrste opazujejo drugod?’,” pravijo na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Zato se vsako leto obračajo na javnost z akcijo ‘Ptice okoli nas’ .

V akciji pozivajo vse, da jim sporočijo vsa svoja opazovanja, društvo pa se zavezuje, da bodo vsa ta opazovanja povzeli in nam nato vsem sporočili, katere ptice se pojavljajo okoli naših domov.

ptice okoli nas kos

Ptice okoli nas v letu 2016

Skupaj z društvom je lani svoja opazovana delilo 781 ljudi. “Še posebej navdušujoče je, da je ptice opazovalo veliko otrok v vrtcih in šolah. Ptice so tako v okviru akcije spoznavali v 31 vrtcih in šolah, sodelovalo pa je 525 učencev in učenk,” povedo.

Vir: ptice.si
Vir: ptice.si
In kaj smo vsi skupaj v tednu opazovanja opazili na naših vrtovih, balkonih in parkih?

Skupaj so na DOPPS našteli kar 10.182 osebkov, ki so pripadali 52 vrstam ptic. “Najštevilčnejši in že vrsto let nepremagan je ostal domači vrabec, temu pa sta sledila siva vrana in velika sinica.”

Prejeli pa so tudi nekaj posebej zanimiv opažanj: na Gorenjskem so opazovali planinskega orla in sokola selca, na Štajerskem pa so odkrili prezimovališče malih uharic, opazili so kar 27 sov.

ptice okoli nas vrana

Kaj pa ptice okoli nas letos?

V letu 2017 bo akcija potekala od 23. do 29. januarja 2017. “Enkrat v tem tednu si izberite pol ure in si v tem času zabeležite vse ptice, ki jih opazite. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam sporočite do konca februarja preko e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije,” pojasnjujejo na DOPPS.

ptice okoli nas sinica

Ptice in otroci

Opazovanje ptic v okolici doma, šole ali vrtca je v zimskem času tudi odlična priložnost, da otrokom približamo naravo in odnos do nje. Ker lahko pozimi ptice s postavitvijo krmilnice približamo našim bivališčem, jih je zelo enostavno opazovati. “Krmilnico postavimo blizu okna, sami pa se skrijemo za kuliso, lončnice ali zavese in potrpežljivo čakamo prve goste. Ptice bodo hrano kaj kmalu našle, informacija pa se bo kot strela razširila med pripadnike iste, kot tudi druge vrste,” razlagajo na društvu.

Kaj kmalu bomo lahko na krmilnici opazovali več vrst ptic, naša naloga pa je, da jih čim več prepoznate. Pri tem si lahko pomagamo z letakom, ki so ga na društvu pripravili prav v ta namen in je na voljo na www.ptice.si. Otroci bodo nad dogajanjem na krmilnici zelo navdušeni, hkrati pa se bodo ob tem lahko naučili prepoznati nekaj vrst ptic, njihove navade ter prilagoditve na življenjsko okolje v mestih.

ptice okoli nas golob

 

Vir: ptice.si

(Visited 1.043 times, 1 visits today)