Posvojimo zlate ribice in razbremenimo okolje

3. marca, 2020
zlate ribice

Ko si zaželimo zlate ribice oz., bolj pravilno rečeno, zlatega koreslja, ga posvojimo iz okolja, saj na ta način prispevamo k razbremenjevanju okolja in omogočimo izlov še ene invazivne vrste iz okolja.

Zlati koreselj, bolje poznan kot zlata ribica, izhaja iz južnega dela Kitajske, natančneje iz spodnjega dela reke Jangce. Zlate ribice so med najbolj priljubljenimi akvarijskimi ribami, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini za male živali. So lepih privlačnih barv, različnih oblik in so nezahtevne za oskrbo. Na žalost mnoge namerno ali nenamerno pristanejo v našem naravnem okolju, kjer se dobro prilagodijo in škodijo našim domorodnim vrstam živali.

Rešitev je v posvajanju zlatih ribic

Le s skupnimi močmi nam lahko uspe. Kot so zapisali na Facebook strani ZooSofia, je njihova želja vplivati na dobrobit zlatih ribic ter preprečiti izpuste v naravno okolje, saj namnožitev zlatih ribic v okolju pomeni porušenje naravnega ravnovesja in opustošenje vodnega ekosistema. Na njihovi strani lahko posvojite zlate ribice po simbolični ceni. “Želja je vplivati na njihovo dobrobit ter preprečevati izpuščanje slednjih v naravno okolje saj so dokazano zelo škodljive za naše domorodne vrste živali in rastline,” pravijo v ZooSofia, kjer ponujajo tudi ureditve urbanih ribnikov z akvaponiko. Akvaponika se je izkazala za zelo uspešno naravi prijazno metodo, saj je, kot poudarjajo, “oda čista, ribe zdrave, rastline rastejo.”

Ribe pogosta invazivna vrsta

Ribe so pogosto invazivna vrsta, saj velikokrat pristanejo tam, kjer ne bi smele – v naravi, ki pa ni njihovo naravno okolje. Nekateri lastniki akvarijskih rib namreč poiščejo svojim hišnim ljubljenčkom nov dom kar v bližnji okolici, v naravi, v reki, jezeru …  V primeru zapustitve domače živali morajo lastniki zanjo primerno poskrbeti – kar spuščanje v naravo vsekakor ni. A se dogaja. In tako se včasih tudi v izvirih tople vode v slovenski naravi znajdejo tropske ribe, kot npr. na Dolenjskem.

Vir: FB stran ZooSofia

(Visited 49 times, 1 visits today)