Plamenci so med karanteno Indijo obarvali roza

29. aprila, 2020

Plamenci oz. flamingi so Mumbaj v času karantene obarvali roza – na sto tisoče teh posebnih ptic je zavzelo zaliv – prvič po nekaj letih je njihovo število večje. V medijih so se pojavile številne fotografije roza obarvanih jezer – plamence se zaradi kontrasta dobro vidi tudi ponoči.

Bombajska zveza naravne zgodovine ocenjuje, da je letos na območje migriralo okoli 150.000 plamencev, kar je okoli 25 % več kot lani. Okoljevarstveniki nimajo potrjenega vzroka, zakaj, a sumijo, da je to zaradi zmanjšanega vpliva človeka, saj je mesto v karanteni že od 25. marca.

Predstavnik zveze je za indijske medije povedal, da je na tem območju sicer veliko gradbeništva, ribištva in prometa, a karantena je dala pticam mir, ki ga potrebujejo v svojem okolju.

Močvirja Mumbaja so bila včasih bujna z naravo in živalmi, zadnje čase pa tu gradijo celo letališče. Lani so zagnali vlak skozi zaščiteno območje plamencev. Gradijo tudi most v pristanišču, ki je uničil večino mangrov, zaradi česar se naravovarstveniki sprašujejo, ali bodo plamenci sploh še prišli iz severozahoda države pa tudi iz drugih dežel.

Letos so.

Se spomnite? Dve leti nazaj so par plamencev opazili na Ptuju!

Kot so takrat pojasnili sogovorniki iz Birding Slovenia, se plamenci na Jadranu pojavljajo na obalah, v notranjost pa poletijo zelo zelo redko (največkrat pozimi). “V celi srednji Evropi sta se to zimo zadrževala le 2 osebka, v okolici Szegeda na Madžarsekm (ca. 300 km od nas) Zelo verjetno je, da sta sedaj na Ptuju to ista osebka, kajti tudi na Mađarskem sta bila mlad in odrasel. V Sloveniji smo do sedaj zabeležili 20 oz. 21 različnih opazovanj plamencev. Skoraj vedno posamičen osebek, redko kdaj 2, enkrat pa jih je bilo 10-15. Skoraj vsa opazovanja so iz Sečoveljskih solin, v notranjosti pa je sedaj četrtič.”

Novembra 1970 je bil en na Dolenjskem, decembra 1999 en pri Pragerskem, 2014 pa en na Cerkniškem jezeru. Nazadnje je bil plamenec pri nas prejšnjo zimo, v Sečoveljskih solinah.

Zanimivo: več kot poje rakcev, bolj roza je

Plamenec je, kot še dodajajo strokovnjaki za ptice, eden izmed redkih ptičev, pri katerem je kljun dejansko večji od glave. Prehranjuje se s planktonskimi rakci. “Večjo količino teh rakcev zaužije, bolj roza perje dobi. Enkrat je prišel v Sečovlje plamenec, ki je imel na nogi obroček. Na podlagi tega smo izvedeli, da je bila ta ptica izvaljena v Turčiji. Tako vemo, da so plamenci sposobni preleteti izjemne razdalje,” so pojasnili na Birding Slovenia.

 

Vir:LP

(Visited 501 times, 1 visits today)