Namibija: Levi se prilagajajo na morsko hrano

9. februarja, 2019
Foto: Flip Stander

Raziskovalci so ugotovili, da se levi v Namibiji prilagajajo z lovom na morske ptice in tjulnje, saj primanjkuje virov hrane v puščavski pokrajini.

Puščavski levi, ki se nahajajo izključno v pokrajini Skeleton Coast, so edini levi, za katere je znano, da so usmerjeni v lov na morske živali. V raziskavi so zabeležili, da so se prehranjevali s tjulnji, flamingi in kormorani.

Skeleton Coast sega v obalno območje Namibije in je najbolj suho mesto v podsaharski Afriki, saj pade le 5 mm dežja na leto. Običajen plen levov so pasani in noji. Vendar pa je bližnji ocean bogat z življenjem, predvsem rjavih tjulnjev, ki se grejejo na obali, in množico morskih ptic.

Foto: Flip Stander
Foto: Flip Stander

Že leta 1985 opazili prvo hranjenje levov z morsko hrano

Flip Stander, avtor študije, objavljene v Namibian Journal of Environment, je dejal, da je odkritje pokazalo, da se velike mačke naučijo, da je prilagajanje prehrane ključ do preživetja na tem nepopustljivem terenu. Čeprav to ni prvi znani zapis, da se levi hranijo z morskim življenjem v Namibiji. »Leta 1985 so videli odraslega samca, ki se je hranil z naplavljenim kitom,« je dejal Stander.

Leta 2017 so opazili levinjo v slabem fizičnem stanju, ki je lovila kormorane, medtem ko so druge leve opazili, da lovijo flaminge. Stander predvideva, da je mogoče, da se njihova prehrana lahko razširi tudi na drug morski živež, kot so školjke, raki in morske želve.

 

Vir. The Guardian

 

(Visited 17 times, 1 visits today)