Morski konjički v kitajski medicini veljajo kot naravni afrodiziak, nezakonit lov že ogroža njihovo preživetje

16. junija, 2019

Strokovnjaki ocenjujejo, da vsako leto z nezakonitim lovom iz morij odstranijo 37 milijonov morskih konjičkov. V zadnjih 15 letih se je populacija 11 vrst zmanjšala za 30 do 50 odstotkov. To je posledica prepričanja kitajske medicine, da imajo morski konjički podobno moč kot viagra.

Sheung Wan predel Hongkonga, velja za trgovinsko središče kitajske medicine. CNN piše, da je tam mogoče kupiti gobe, zelišča, jagodičevje pa tudi posušene morske konjičke zapakirane v plastične vrečke ali steklene kozarce. Hongkong naj bi med leti 2004 in 2017 uvozil kar dve tretjini vseh morskih konjičkov. Povpraševanje po njih narašča tudi na Kitajskem, v Indoneziji in Tajvanu.

Morski konjički in plavuti morskih psov (Vir: sporočilo za javnost Customs gov HK)

Zakaj se morske konjičke uporablja v kitajski medicini?

Morski konjički so bili prvič omenjeni v literaturi kitajske medicine leta 700, vendar njihova uporaba verjetno sega veliko dlje, pove Lixing Lao, direktor Šole kitajske medicine na Univerzi v Hongkongu. »Po teoriji kitajske medicine je morski konjiček zelo hranljiv in človeškemu telesu daje več energije,« razloži Lao in doda, da posušenim dodajajo zelišča in jih skuhajo kot čaj, tako se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje astme in moških spolnih motenj, vključno z impotenco in prezgodnjim izlivom. Profesor še dodaja, da ni nobenih znanstveno podkrepljenih dokazov, a da je glas o »zdravilnih« učinkih zelo razširjen. V Hongkongu naj bi posušene paketke morskih konjičkov kupovali moški, starejši od 50 let.

Zaseženi paketi na carini (Vir: sporočilo za javnost Customs gov HK)

V teoriji zaščitene živali

Leta 2002 so bili uvrščeni v mednarodno pogodbo CITES, katere namen je zagotoviti, da mednarodna trgovina z divjimi živalmi in rastlinami ne ogroža njihovega preživetja. Morski konjički se lahko izvažajo le, če so bili pridobljeni trajnostno in zakonito, kar mora dokazati dokumentacija. A nezakonit lov cveti predvsem na Tajskem, Filipinih in Indoneziji.

 

Vir: CNN

(Visited 20 times, 1 visits today)