Lastovke se vračajo – ne uničujmo jim gnezd

17. marca, 2020

Mestne lastovke se vračajo, sporoča Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. V Sloveniji so vse vrste lastovk zavarovane, prav tako tudi njihova gnezda. A zaradi gnezdenja na zunanjih fasadah stavb, iztrebki nekatere motijo, zato jim tudi uničujejo ali odstranjujejo gnezda.

Mestne lastovke so majhne ptice s temnim, sijoče modrim hrbtom, ter svetlim spodnjim delom telesa in kratkim škarjastim repom. So spretne letalke, ki večino svojega časa preživijo v zraku in lovijo žuželke, s katerimi se prehranjujejo. Na svoji spomladanski selitvi prepotujejo več sto kilometrov na dan s povprečno hitrostjo več kot 30 km/h, kar je precej utrujajoče. Te male ptice so na poti izpostavljene stradanju, izčrpanosti in nevihtam, zato ob vrnitvi v našo deželo potrebujejo vso pomoč, ki jo lahko dobijo, da si opomorejo.

Namestimo jim varovalne police

Mestne lastovke so tesno povezane z ljudmi, zato so vrsta, ki ji lahko pomaga vsak. Izjemno pomembno je, da preprečimo uničevanje gnezd mestnih lastovk, tudi če ustvarjajo nekaj umazanije in iztrebkov. Mestne lastovke pogosto gnezdijo na zunanjih fasadah stavb, zato se pod njihovimi gnezdi nabirajo iztrebki mladičev. Če nas to moti, lahko 80 centimetrov pod gnezdo namestite varovalno polico, ki bo prestrezala iztrebke ptic.

Prepovedano uničevanje in odstranjevanje gnezd

V Sloveniji so vse vrste lastovk zavarovane z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Zavarovana so tudi njihova gnezda, kar pomeni, da jih je prepovedano odstranjevati in uničevati. To je mogoče le v izjemnih primerih, če izvajalec pred tem pridobi posebno dovoljenje, ki ga izda Agencija RS za okolje in prostor.

Foto: DOPPS

Lastovke vzdržujejo ravnovesje v okolju

Poskrbimo torej za naše sostanovalce, ki bodo vzdrževali ravnovesje v okolju z lovom žuželk in nam popestrili vsakdanjik. Od nas bo to zahtevalo le nekaj malega potrpljenja in dobre volje, zanje to pomeni preživetje v čedalje bolj zahtevnem okolju. Uničena gnezda mestnih lastovk niso le protizakonito dejanje, so tudi izkaz pomanjkanja vsakega sočutja do živih biti in popolne brezbrižnosti odgovornih.

Vir: DOPPS

(Visited 1.011 times, 35 visits today)