Kraji, kjer kraljujejo živali in ne ljudje

31. januarja, 2019

Ali ljudje res vladamo svetu? Ne. Morda bi tako mislili, če živimo v mestu, polnem ljudi in struktur, ki jih je ustvaril človek. Ko pa stopiš na območje, kjer človeško populacijo prevladajo živali, se zaveš, da svet ni namenjen le nam, ampak vsem živim bitjem.

Obstajajo kraji, kjer lahko ljudje živijo v miru s krotkimi živalmi in obstajajo kraji, kjer imajo živali glavno besedo. Vas zanima kateri so ti kraji?

Otok tjulnjev, Južna Afrika

Skalnati otoček v zalivu False Bay v Južni Afriki je naseljen s približno 60.000 kapskimi morskimi medvedi, vrsto uhatih tjulnjev. Že samo ime otoka (Seal, v prevodu tjulenj), vam dobro namigne, kdo vas bo prvi pozdravil, če ga obiščete. Poleg morskih medvedov, lahko na otoku vidite tudi majhne skupine galebov, kormoranov in pingvinov. Ob obali pa lahko opazite celo kite, delfine in morske pse.

Otok opic, Liberija

Otok najdemo v Liberiji, ob glavnem mestu Monrovia. Na njem živi več kot 60 šimpanzov, ki so bili nekoč laboratorijske opice v Liberijskem inštitutu za biomedicinske raziskave. Liberijski inštitut je v 70. letih razvijal in tudi razvil pomembna zdravila, kot je zdravilo za hepatitis. Ko so inštitut zaprli, so šimpanze preselili na otok, kjer živijo še danes. Vsakodnevno jih obiskujejo skrbniki, ki jim nosijo hrano in zanje skrbijo.

Mačji otok, Japonska

Tashirojima je otok popoln za ljubitelje mačk! Je japonski raj za mačke, ki ga najdemo v Tihem oceanu pred polotokom Oshika. Na otoku živi le približno 100 prebivalcev in več kot 600 mačk. Psi na otoku niso dovoljeni. Veliko število mačk je rezultat domačinov, ki verjamejo, da hranjenje mačk prinaša srečo in bogastvo. Prav tako so nekoč domačini mačke uporabljali za lovljenje miši. V preteklosti so se namreč ukvarjali s pridelavo svile in gojenjem sviloprejk, ki so bile prava poslastica za miši.

Otok zajcev, Japonska

Ōkunoshima je majhen otok na Japonskem, ki je bil nekoč dom tovarne strupenih plinov, ki je igrala ključno vlogo med drugo svetovno vojno. Po koncu vojne, so tovarno zaprli, kunce, ki so jih uporabljali kot testne živali, izpustili, tiste, ki so bili že uporabljeni za testiranje kemičnega orožja pa ubili. Zdravi zajci so se množično razmnožili in zavzeli ves otok. Otok danes ponuja možnost kampiranja, pohodne poti, zgodovinske spomenike in veliko, veliko prikupnih zajcev, ki se ne bojijo ljudi.

Kačji otok, Brazilija

Tisti, ki mislijo, da so kače prisrčne in lepe, lahko obiščejo brazilski Kačji otok. Ali pa raje ne! Ilha de Queimada Grande, otok ob obali Brazilije, je zaradi upravičenih razlogov omejen otok. Ta kraj je namreč gosto poseljen s kačami – kar 1 do 5 kač na kvadratni meter – kar je preveč celo za največje ljubitelje teh mesojedih plazilcev. Na njem živi tudi zlata harpunasta kača, ki šteje za eno najbolj strupenih kač na svetu. Kar dober razlog, zakaj je na otoku prepovedano gibanje vsem tujcem, kajne? Nanj smejo stopiti le pogumni biologi.

Lisičja vasica, Japonska

Japonska že tretjič na seznamu živalskih oaz. Lisičja vas Zao Fox Village je dom šestim različnim vrstam lisic, njihova skupna populacija pa šteje več kot 100 lisic. Vas, ki jo najdemo v prefekturi Miyagi na Japonskem, obiskovalcem ponuja možnost, da božajo in hranijo krotke lisice, ki se prosto gibljejo okoli vasi.

Otok divjih konjev, ZDA

Divji konji naseljujejo kar 60 kilometrov dolg pregradni otok z imenom Assateague, ki ga najdemo ob vzhodni obali polotoka Delmarva v Marylandu. Ti konji so velikokrat tudi sporna točka, saj jih nekateri opisujejo kot ponije, spet drugi kot konje. Zaradi svojih karakteristik namreč spadajo med obe vrsti.

Otok rakov, Božični otok

Božični otok je avstralski teritorij v Indijskem oceanu. Na njem najdemo kar 40 do 50 milijonov rdečih rakov in rakovic, skritih v vsak kotiček gozda in vsako globoko razpoko na vsakem kvadratnem metru zemlje. Če jih želite videti, morate počakati na veliko selitev, ki se prične v mokri sezoni v mesecu oktobru ali novembru. Takrat raki pridejo na površje in potujejo na obalo kjer se razmnožujejo. Ta migracija traja 18 dni.

Prašičkova plaža, Bahami

Nenaseljen otok, na katerem vladajo prašiči. Kaj pravite? Prašičja plaža, znana pod uradnim imenom Big Major Cay, se nahaja na Bahamih in nihče pravzaprav niti ne ve točno, kako so se prašiči sploh znašli na tem otoku. Nekateri pravijo, da so jih na otok izpustili mornarji, drugi verjamejo, da so pujski preživeli brodolomci, spet tretji trdijo, da so le še ena od turističnih zanimivosti.

Otok pingvinov, Avstralija

Na otoku Macquarie, vas ob obisku, pozdravi množica pingvinov, vrste Eudyptes schlegeli. Otok se nahaja v jugozahodnem Tihem oceanu, med Novo Zelandijo in Antarktiko. Pingvine najdemo po celotnem zaščitenem otoku, če pa jih želite videti največ na kupu, se morate odpraviti v zaliv Lusitania na vzhodni obali otoka.

Dežela skatov, Kajmanski otoki

Dežela skatov je serija peščenih sipin, ki se nahajajo na severni strani Kajmanskih otokov. Skati so se tam začeli zbirati pred desetletji, ko so domačini, ki so se ukvarjali z ribolovom, v morje odmetavali ostanke rib. Kraj je danes turistična atrakcija, kjer se ljudje lahko z živalmi zbližajo, se jih dotaknejo in z njimi zaplavajo.

(Visited 292 times, 1 visits today)