Umrla je Koko, ambasadorka goril

25. junija, 2018
Koko in njena skrbnica Penny

Fundacija za gorile The Gorilla Fundation je prejšnji teden razglasila žalostno novico, ki je odmevala po vsem svetu: umrla je Koko, gorila, stara 46 let, ki je postala slavna zaradi svojega znanja znakovnega jezika pa tudi po svoji ljubezni do mačk.

Ambasadorka svoje ogrožene vrste je umrla v spanju, so zapisali. Koko se je dotaknila milijonov ljudi po svetu, kot ikona komuniciranja med vrstami in ikona empatije. “Bila je ljubljena in bo zelo pogrešana,” so še dodali.

Koko – ambasadorka goril

 

Koko se je rodila 4. julija 1971 v živalksem vrtu v San Franciscu, kjer je bila od prvega leta dalje pod okriljem dr. Francine Penny Patterson. Ta jo je naučila rabe znakovnega jezika. Leta 1974 jo je skupaj z dr. Ronaldom Cohnom preselila v Stanford in ustanovila Fundacijo. V projekt sta vključila še goriljega samca, Michaela. Leta 1979 so se vsi skupaj preselili v gorovje Santa Cruz.

Koko s čestitkami za njen 46. rojstni dan
Koko s čestitkami za njen 46. rojstni dan

Koko je zaslovela že leta 1978, ko je bila prvič oekovečena na naslovnici National Geographica, kako se fotografira v ogledalu. Gorilji selfie. Naslednjič je bila na naslovnici leta 1985 s svojim muckom, imenovanim All Ball. O njej je bilo posnetih več dokumentarcev in napisanih več knjig. Svet je naučila, da so gorile zmožne empatije in imajo kognitivne sposobnosti, katerih jim do tedaj niso pripisovali.

“Fundacija bo še napej častila Kokojino zapuščino in nadaljevala s projekti za ohranitev goril v Afriki, z zavetiščem za velike opice na Mauiju in z uporabo znakovnega jezika za gorile in otroke,” so zaključili sporočilo za javnost.

Koko in All Ball

Po letih plišastih igračk in punčk je Koko pri 12 letih prepričala Penny, da je pripravljena za mucko. Žal je All Ball pri 6 mesecih povozil avto. Koko je žalovala z znaki za besede jok, žalost, težava. Še po vrsti let je bila zelo žalostna, kadar je videla fotografijo mucka, ki jo spominja nanj.

Koko-and-MsGray_0119

 

Vir in foto: koko.org

 

(Visited 185 times, 1 visits today)