Koale že skoraj izumrle v divjini

12. junija, 2019

Živalski akterji verjamejo, da so koale zdaj „funkcionalno izumrla“ živalska vrsta, saj njihovo število vztrajno upada. Po podatkih avstralske fundacije Koala je v naravi ostalo 80.000 koal, kar pa pomeni, da je zelo malo verjetno, da bodo sposobne same poskrbeti za naslednjo generacijo.

„Funkcionalno izumrla“ živalska vrsta pomeni, da je populacija živali tako majhna, da ne vpliva več na okolje in nima več posameznikov, ki bi se lahko med seboj parili in poskrbeli za zdrave nove generacije. Če tudi se preostali posamezniki med seboj parijo, se naslednje generacije, zaradi prevelikih sorodstvenih vezi, ne morejo izogniti genetskim boleznim.

Koalam je v naravi sicer zelo težko slediti, saj se zelo veliko selijo in imajo več lokacij bivanja. Vsekakor pa je jasno, da je število preostalih primerkov strmo padlo. Študija leta 2016 je pokazala, da je v naravi še 144.000 do 600.000 koal, do danes pa se je številka že spustila na 80.000.

Kaj torej povzroča, da se njihovo število tako drastično zmanjšuje?

Koalam grozijo toplotni valovi, ki so posledica podnebnih sprememb. Prav tako jih ogroža izgubljanje naravnega habitata.

(Visited 39 times, 1 visits today)