Kaziranga – narodni park, kjer streljajo na lovce in ščitijo nosoroge

15. marca, 2018

Narodni park Kaziranga v Indiji je zgodba o uspehu, ko gre za zaščito in ohranjanje nosorogov. Pred stoletjem je tam živela le še peščica indijanskih nosorogov, danes pa so nosorogi tam na varnem in je njihovo število zraslo na več kot 2400.

A za ta doseg imajo delavci v parku posebno dovoljenje. Streljajo lahko na divje lovce ter jih celo ubijejo. Do sedaj je bilo v parku ubitih že 50 lovcev. Število nosorogov, ki so že ogrožena živalska vrsta, se zadnja leta zaradi prizadevanj naravovarstvenikov sicer povečuje, a se je razpasel tudi krivolov nanje. Ravno krivolov pa je glavni vzrok za njihovo izumiranje. Lovci na nosoroge so postale že organizirane kriminalne združbe, ki jih žene želja po denarju. Za kilogram rogov lahko na črnem trgu dobijo tudi 60.000 evrov. Po tradicionalni azijski medicini namreč prah iz zmletih rogov deluje kot čudežno zdravilo in zdravi številne bolezni, vse od raka do erektilne disfunkcije.

nosorog 2

V Indiji si še posebno prizadevajo za ohranjanje simboličnih vrst živali. Nosorog in tiger sta namreč tamkajšnja narodna simbola.

(Visited 17 times, 1 visits today)