Kako naredimo gnezdilnico za ptice?

1. marca, 2020
Igor Fabjan
Kako naredimo gnezdilnico za ptice?

V naravi zaradi človeških posegov primanjkuje primernih mest kjer lahko gnezdijo ptice, še bolj pa v mestih in domačih vrtovih, kjer ni veliko starega drevja. Pomagamo jim lahko tako, da jim naredimo gnezdilnico.

Ptice so vedno dobrodošli gostje, saj med drugim uravnavajo ravnovesje insektov. V vrtovih so posebno zaželene sinice, brglez, pogorelček, šmarnica, poljski in domači vrabec ter muharji, saj se hranijo z žuželkami in njihovimi ličinkami. Ptice v okolici domačega doma so za mnoge tudi prijeten stik z naravo. Tako jih pozimi privabljamo (in jim pomagamo) s krmilnicami, zgodaj spomladi pa z gnezdilnicami.

Postavimo jih na mirno a vseeno varno (vsaj 3 metre visoko) in vidno mesto, da lahko ptice na skrivaj opazujemo.

Naredimo jo sami

Gnezdilnico lahko izdelamo sami. A vedeti moramo, katere ptice želimo privabiti. Gnezdilnica mora biti funkcionalna in varna. V njej mora biti dovolj prostora za leglo. Če je premajhna, bo tudi mladičev manj.

Za ptice do velikosti vrabca je minimalna površina dna 12 cm x 12 cm, za škorca 15 cm x 15 cm. Višina gnezdilnice za male vrste ptic od dna do vhodne odprtine naj bo 12 cm. Večje globine gnezdilnic so nefunkcionalne, ker morajo ptice zgraditi višja gnezda. V gnezdilnico ne nameščamo oprimkov za plezanje, ker so pticam v napoto.

Pomembna je tudi velikost vhodne odprtine, saj je od nje odvisno, katera vrsta ptice jo bo uporabila. Za najmanjše ptice zadostuje odprtina premera približno 26 do 32 milimetrov. Z manjšo odprtino preprečimo večjim pticam, da bi plenile že naseljeno gnezdo.

Posnemajmo videz naravnega dupla

Gnezdinica mora biti narejena tako, da jo lahko s sprednje strani ali z vrha odpremo in po končani gnezditvi odstranimo staro gnezdo. Ptice pevke si za vsako gnezditev gradijo novo gnezdo. Zato moramo po končani gnezditvi odstranimo staro gnezdo in tako pripravimo prostor za novo. V starem gnezdu se namreč lahko zadržujejo različni zajedavci.

Pri izdelavi gnezdilnice je dobro posnemati videz naravnega dupla, na kakršna so ptice navajene v divjini. Domiselno izdelane gnezdilnice so lahko tudi dobrodošel okras hiše in vrta.

Več si lahko preberemo na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ptici#Izbira_kraja_za_gnezditev

Družinski projekt

Izdelava gnezdilnice je tudi lušten družinski »vikend projekt« – otroci bodo zelo ponosni, ko boste izdelali hišico, hkrati pa se bodo naučili nekaj o naravi in pticah in … ptičkih!

(Visited 562 times, 1 visits today)