Kače že pokukale na plano, kaj storiti, če obiščejo vaš vrt?

18. aprila, 2020
Davor Ros

Tudi kače so se začele nastavljati toplemu soncu, opazimo jih lahko na sprehodih v naravi, seveda pa bo kakšna obiskala tudi naš vrt ali dvorišče. Kaj storiti v tem primeru?

V Sloveniji z malce sreče lahko opazimo kar 11 vrst avtohtonih plazilk, med katerimi sta navadni in progasti gož, belica ter črnica, smokulja, kobranka, belouška, mačjeoka kača, laški in navadni gad ter modras, nekaj od teh pa je stalno opaženih tudi na Gorenjskem. Tako gre največkrat za nenevarne smokulje, kobranke, belouške ali navadne gože, sem pa tja pa se na prisojnih legah lahko najdeta tudi modras in navadni gad.

Praviloma se kače umaknejo, ubijanje je kaznivo

Vse kače se človeku praviloma umaknejo, zaradi večdesetletnih posegov v njihova naravna okolja pa se kdaj lahko znajdejo tudi v naši neposredni bližini, kot na primer na dvorišču, garaži, kleti, avtu …

Žal se je te krasne in za ekosistem nujno potrebne živali v preteklosti zaradi vpliva vere in neznanja prevečkrat pobijalo, a danes vemo o njih več kot kdajkoli prej in je vsak uboj nedolžne živali nepotreben in po ustavi Republike Slovenije tudi kazniv, zato vse bralce naprošam, da nobene nepovabljene kače ne ubijete, temveč me pokličete Tako se bo žival varno ujelo in se jo s čimmanj stresa vrnilo nazaj v naravo, s tem pa prispevalo k raznolikosti habitata in populacije določene vrste na določenem območju.

Kačofon – ko opazite kačo doma

Pred leti je bil v ta namen predvsem za osrednjeslovensko regijo ustanovljen tako imenovani Kačofon, zadnja leta pa smo se v povezavi z njim po celi Sloveniji razdelili tudi drugi prostovoljci, ki se odzovemo na klice in pridemo na teren po žival. Vse takšne intervencije so brezplačne in prostovoljne. A brez vašega klica ne moremo nič, zato nas pokličite:  040/322-449.

Ko opazite kačo, ki je zatavala v vaš dom, se zadržuje znotraj hiše, v neposredni bližini le te ali v avtu, garaži lopi itd. pokličite 070 – 571 – 273 (Davor Ros) in v kar najkrajšem času pridem do vas in žival prenesem na varno. Hkrati se lahko na to številko obrnete tudi z vsemi drugimi vprašanji glede plazilcev.

Poiščete nas lahko tudi v javni Facebook skupini “KAČA NA OBISKU?“, kamor lahko naslovite svoje vprašanje ali nalepite sliko posnete kače in postregli vam bomo z vsemi potrebnimi nasveti in odgovori!

(Visited 1.770 times, 1 visits today)