Jutri se začne akcija ptice okoli nas

20. januar, 2019

#PticeOkoliNas bomo preštevali tudi letos. “Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2019 potekala ob ponedeljka, 21. do nedelje, 27. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji,” so sporočili z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPS).

Lani je v akciji sodelovalo 1.442 opazovalcev, ki so skupno našteli 66 različnih vrst 16.189 ptic!

Kako se lotimo opazovanja?

To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca.

“Za sodelovanje potrebujete pol ure časa, nekaj dobre volje in priostreno oko in/ali ušesa. Priporočamo tudi uporabo kakšnega priročnika, beležke in daljnogleda, vendar bo tudi brez tega šlo. Vse je odvisno od tega, kako se na sodelovanje pripravite,” povedo na DOPPS, ki so za opazovalce pripavili tudi nekaj pripomočkov, ki lahko olajšajo prepoznavanje in beleženj ptic. Med njimi je npr. Priročnik za prepoznavanje ptic.


Več na: Ptice okoli nas

(Visited 6 times, 1 visits today)