Gostujoči komentar: Netopirji potrebujejo našo pomoč, ne obsodb!

29. februarja, 2020
Davor Ros
Gostujoči komentar: Netopirji potrebujejo našo pomoč, ne obsodb!

Od prvih primerov aktualnega corona virusa (SARS-CoV-2) so se netopirji zaradi slabo argumentiranih špekulacij glede izvora spet po krivem znašli na zatožni klopi in prenekateri tudi v prezgodnjem grobu, saj se jih na podlagi dezinformacij v strahu pred okužbo žal že pobija.

Sočasno s pandemijo corone pa sovpada tudi marsikje (pre)topel letni čas in prebujanje netopirjev iz hibernacije. Ti so ob stalnih temperaturnih nihanjih lahko izčrpani in zaidejo v težave, na nas pa je, da jim pomagamo in ponudimo roko – ter novo priložnost za življenje!

V nikogaršnjem interesu ni zavračanje pomoči nedolžni živali in sovraštvo do slednjih, še manj prezir zaradi “natolcevanj medijev za klike”, ki valijo krivdo nanje.

Če morate krivdo zvaliti na nekoga in se znesti nad njim zaradi napačnih informacij, strahu, panike, praznih polic in pomanjkanja izdelkov – dajte jo na politiko. Ukrepi, obveščanje in varnost so domena in dolžnost ljudi na vodilnih položajih in ne krivda živali.

Preberite tudi: Netopirji so koristni!

Kako pa lahko pomagate izčrpanemu netopirju?

Vzemite rokavico, brisačo ali cunjo (za vašo in njegovo varnost) in ga previdno dajte v naluknjano škatlo od čevljev. Za podlago lahko vanjo namestite kakšno tkanino in – obvezno – plišasto igračko njegove velikosti – oprijeli se jo bodo zaradi občutka varnosti in zmanjšanja stresa. V, npr., Nutellin pokrovček z vodo dajte par kapelj medu ali ga po potrebi z vodo ponudite po plastični brizgalki.

Od hrane jim lahko ponudite živo hrano (mokarji, zofobi), visoko proteinsko mačjo konzervo ali kaj podobnega, v nujnem primeru pa tudi faširano meso, ki ga bodo vsaj odrasli z veseljem jedli. Za potrebe mladičev in njihovega hranjenja je najprimernejše kozje mleko, ki je po sestavi najbolj podobno netopirskemu.

Za podrobnejša navodila ali ob najdbi poškodovanega netopirja se lahko obrnete na Ambulanto za male, divje in eksotične živali in azil Golob (+386 02 / 87 61 285) ali name (070 – 380 – 074) in se po potrebi med seboj dogovorimo za prevzem, prevoz in oskrbo malčka!

Lani smo jih s skupnimi močni, delitvami, klici, delom in sodelovanjem rešilo preko 230 – naj bo številka letos še višja in rešenih kosmatih pilotov še več na večernem nebu. Ker vsak netopir šteje!

 

(Visited 117 times, 1 visits today)