Evropski dan opazovanja ptic: osupljive selitve

27. septembra, 2016

<![CDATA[Te dni bo na milijone ptic selivk zapustilo Evropo in odletelo proti svojim prezimovališčem v Afriki. Na svoji tisoče kilometrov dolgi poti se bodo soočile z mnogimi nevarnostmi. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) skupaj z BirdLife International vabi, da ob Evropskem dnevu opazovanja ptic 1. in 2. oktobra 2016 izkoristimo priložnost in spoznamo osupljiv svet ptic in njihovih selitev.

lastovke seltive ptice
 
Evropski dan opazovanja ptic je dogodek, katerega namen je seznaniti ljudi s pticami, njihovo ogroženostjo in načini varstva. Ptice selivke ne poznajo meja, zato si moramo za njihovo ohranitev prizadevati v vseh državah.

 
DOPPS vabi, da z njimi opazujemo ptice in prisluhnemo dejstvom o selitvah ptic in nevarnostim, ki jih srečujejo na svoji poti: “Pripravili bomo informacijske točke in izlete, kjer boste lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa boste katero izmed ptic lahko tudi opazovali. V Evropi skupaj pripravljamo več sto dogodkov.”

Nepotrebno ubijanje ptic
Študija zveze BirdLife International objavljena v letu 2015 je pokazala, da je letno na območju Mediterana ubitih 25 milijonov ptic selivk. Mnoge partnerske organizacije so si kot prioriteto zadale ustavitev nepotrebnega ubijanja ptic. Cilj letošnjega Evropskega dneva opazovanje ptic je tako osveščanje javnosti o čudežih selitve ptic in njihovih potrebah na gnezdiščih, med selitvijo kot tudi na prezimovališčih.

Lani v Evropi opazili prek 5 milijonov ptic
V preteklem letu je na dogodku sodelovalo 41 organizacij, katere so skupaj organizirale 1,093 dogodkov z več kot 32.000 udeleženci. Skupno število ptic, opaženih na dogodkih je presegalo 5 milijonov.
selitev ptic
Območje mednarodno pomembnih območij za ptice
Poleg gnezdišč in prezimovališč so za preživetje teh vrst nujno potrebna tudi vmesna postajališča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo. Danes, ko je že skoraj vsak košček Evrope pozidan in obdelan, je vedno manj krajev, kjer se ptice na selitvi še lahko ustavijo. Omrežje mednarodno pomembnih območij za ptice (ti. IBA) je bilo vzpostavljeno, da se zaščiti pomembne postaje na selitveni poti in tako pomaga ohraniti številne vrste ptic. To omrežje danes deluje v več kot 120 državah po svetu.
V Sloveniji smo leta 2011 opredelili 35 mednarodno pomembnih območij za ptice (IBA) po kriterijih zveze BirdLife International. IBA so strokovna podlaga za opredelitev območij Natura 2000 za ptice, ki jih od držav članic Evropske unije zahteva Direktiva o pticah. IBA pokrivajo 27 odstotkov površine Slovenije.

V Sloveniji je na podlagi kriterijev zveze BirdLife International opredeljenih 35 mednarodno pomembnih območij za ptice s skupno površino 5.538,1 km2

Letošnji dogodki v okviru dneva opazovanja ptic
Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so letos pripravili dogodke na vseh koncih države. Vabijo k opazovanju enega najbolj fascinantnih naravnih pojavov – selitve ptic!
štorklja selitev ptic1. oktober (sobota):

  • Informativna stojnica v Ljubljani (tržnica Center) – med 9. in 13. uro

Selitve ptic so v ljudeh zbujale občudovanje že od nekdaj. Kako visoko letijo tiste, ki letijo najvišje? Kje potekajo glavne selitvene poti? Kakšne razdalje preletijo ptice za to, da bi si zagotovile hrano čez zimo? Vse to bomo izvedeli na stojnici, ki bo na osrednji ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg) 1. oktobra, med 9.00 in 13.00.
2. oktober (nedelja):

  • Spoznavanje ptic ob Koseškem bajerju (Lubljana) – opazovalna točka med 9. in 13. uro, ob 10. uri pa bo po učni poti okoli bajerja organizirano enourno vodenje
  • Spoznavanje ptic v parku Tivoli (Lubljana) – informativna stojnica na Jakopičevem sprehajališču med 10. in 14. uro, opazovalna točka ob Tivolskem ribniku med 9. in 12. uro, ob 9. uri izlet (zbor na parkirišču pred kopališčem v Tivoliju)
  • Fenomenalne selitve ptic (Maribor, Trg Svobode) – informativna stojnica med 9. in 14. uro, ob 10. in 12. uri pa bo organizirano enourno vodenje po mestnem parku
  • Jezero Komarnik (Lenart) – zbor ob 8:30 pred bivšim Črnim lesom
  • Naravni rezervat Škocjanskih zatok (Koper) – opazovalne točke med 10. in 13. uro
  • Ptice Šentjernejskega polja (Šentjernej) – zbor ob 8:30 na parkirišču OŠ Šentjernej

Več info: ptice.si ]]>

(Visited 197 times, 1 visits today)