Do nedelje opazujemo ptice po vsej Sloveniji

24. januarja, 2018

Narava je polna presenečenj in nedvomno so vsa bitja po svoje čarobna, vendar so nam redka tako blizu kot ptice.

Naselja so pogost dom številnim vrstam ptic, ki so se prilagodile na življenje v kulturni krajini. Če za vrt in okolico doma skrbimo do narave prijazno, jih lahko opazujemo skozi vse leto. Z akcijo ‘Ptice okoli nas’ vsi hkrati preštevamo ptice v okolici doma.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vabi k akciji ‘Ptice okoli nas’

Akcija opazovanja ptic letos potekala v tednu od ponedeljka, 22. januarja do nedelje, 28. januarja. Enkrat v tem obdobju nas vabijo, da si izberemo pol ure, ko opazujemo in beležimo vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so pripravili letak in plakat s fotografijami ptic, katera lahko snamemo s spleta.

Ptice lahko opazujemo skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravimo na kratek sprehod po naselju v okolici. Akcija je zelo primerna tudi za najmlajše, ki si lahko od blizu ogledajo ptice in stopijo v čudovit in skrivnosten svet narave.

Svoja opažanja do konca februarja sporočimo preko obrazca na spletni strani, ali izpolnjen letak pošljemo na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana. Tudi če ptic v izbranem času ne bomo opazili, je to za organizatorje akcije zelo pomemben podatek.

Rezultati lanskega opazovanja

Lani pozimi je potekalo že deveto preštevanje ptice v okolici doma. Takrat se je akcije udeležilo 1165 opazovalcev. Štetju se je pridružilo 706 otrok iz 20 vrtcev, 26 osnovnih in 4 srednjih šol. V enem tednu akcije je bilo zabeleženo skupno 20.346 osebkov ptic, ki so pripadale 78 vrstam.

Tri najštevilčnejše vrste so bile domači vrabec (Passer domesticus), siva vrana (Corvus cornix) in velika sinica (Parus major). Tem so sledili poljski vrabec (Passer montanus), kos (Turdus merula) in domači golob (Columbia livia domestica).

Med zanimivejšimi in redkejšimi vrstami so bile opažene povodni kos (Cinclus cinclus), skalni strnad (Emberiza cia), krivokljuni (Loxia curvirostra) in velike jate repnikov (Carduelis cannabina).

Zakaj pravzaprav opazujemo in štejemo ptice?

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo na DOPPSu lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Vir: DOPPS

 

(Visited 312 times, 1 visits today)