Divji opraševalci: pomagajmo čmrljem in divjim čebelam z izdelavo gnezdilnice

26. februarja, 2020
Divji opraševalci: pomagajmo čmrljem in divjim čebelam z izdelavo gnezdilnice

Čmrlji so po svetu in tudi po Evropi ogroženi, prav tako drugi divji opraševalci. Lani so na portalu EkoGlobal.net skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije zasnovali izobraževalno – motivacijsko – komunikacijsko kampanjo SEM SPREMEMBA, katere namen je pomagati preživeti čebelam, ki zaradi pomanjkanja hrane izumirajo.

“V pomladnem delu kampanje smo skupaj z različnimi prostovoljci (dijaki, krajani, učitelji, učenci, gozdarji, čebelarji), pomagali čebelam tako, da smo zasadili medovita drevesa, grmovnice, začimbe in cvetice v Betnavskem gozdu, šolah, domu za starostnike in na črpališču pitne vode Vrbanski plato v Mariboru,” povedo.

Gnezdilnice za divje opraševalace

Po uspešno izvedenem pomladnem delu kampanje so se odločili nadaljevanje nadgraditi. “Tekom akcije so se porajale številne nove ideje. Med njimi smo izbrali idejo o izdelavi gnezdilnic za divje opraševalce – čmrlje, čebele samotarke in metulje, saj predstavlja nadgradnjo naše osnovne ideje – reševanje problema izumiranja opraševalcev, ki pa niso zgolj medovite čebele, česar se v tudi Sloveniji vedno bolj zavedamo. Marsikateri slovenski pridelovalci hrane (npr.paradižnik) divje opraševalce (čmrlje) že leta uvažajo, tudi opraševanje sadnih dreves je v največji meri odvisno od njih,” razlagajo.

Na slovenskem Nacionalnem Inštitutu za biologijo in v EU potekajo raziskave o pomenu opraševalcev, z namenom vzpostaviti učinkovite ukrepe za njihovo ohranitev. Med drugim so že ugotovili, da so glavni razlogi za njihovo izumiranje podnebne spremembe, prevelika uporaba pesticidov, pomanjkanje ustrezne hrane in prebivališč – gnezdilnic.

Gnezdilnice v gozdove, parke, šolska dvorišča …

Zato želijo izdelati in namestiti čim več gnezdilnic, kjer bi lahko bivali divji opraševalci na številnih in različnih lokacijah v gozdovih, parkih, šolah, javnih površinah … “Našemu povabilu se je ponovno odzvala Lesarska šola Maribor, katere dijaki in profesorji so nam že pomagali zasaditi medovita drevesa, sedaj pa že izdeluje gnezdilnice za divje opraševalce. Tudi družba Slovenski državni gozdovi podpira akcijo, Zavod za gozdove Slovenije pa se strinja, da se tako trajnostne izdelane gnezdilnice lahko namestijo v gozdove, s katerimi gospodarijo,” povedo.

V začetku aprila bodo skupaj z njimi, dijaki Lesarske šole in vsemi, ki se jim bodo pridružili, gnezdilnice izobesili v Betnavskem gozdu v Mariboru.

Vabijo tudi vse, da sami izdelate svojo gnezdilnico in pri tem daste svoji domišljiji in kreativnosti prosto pot.

15 zanimivih hotelov za žuželke

 

Vir: Sem sprememba

(Visited 201 times, 1 visits today)