Čmrlji izginjajo – se je 6. množično izumrtje na Zemlji že začelo?

12. februarja, 2020

Čmrlji po svetu umirajo, je alarmantno završalo med znanstveniki. Najpomembnejši opraševalci izginjajo zaradi človekovega vpliva, so opozorili, v raziskavah pa razkrili, da umirajo tako hitro, da bi lahko govorili o množičnem izumrtju. V nekaj desetletjih jih, če bo šlo tako naprej, ne bo več. 

Raziskava je delo znanstvenikov Univerze v kanadski Ottawi, dodala pa je še podatek, da je v roku ene generacije možnost za preživetje čmrljev zgolj 30 %. “Začelo se je šesto množično izumrtje na svetu, imamo največjo in najhitrejšo krizo biodiverzitete odkar so izumrli dinozavri,” je dejal avtor raziskave.

Ali ste vedeli? Čmrlji so videti nerodni,v resnici pa so zelo spretni in pomembni opraševalci, sploh v spomladanskem času, ko je za čebele še prehladno. Zaradi sprememb v okolju, ki jih povzročajo intenzivno kmetijstvo in širjenje naselij,  je čmrljev vedno manj. Ogrožajo jih predvsem pomanjkanje hrane, pesticidi in pomanjkanje varnih mest za gnezdenje.

Vpliv podnebnih sprememb

Povedal je še, da že dlje časa vemo, da so podnebne spremembe povezane z izumiranjem vrst po svetu, zato smo, da bi to zaustavili, potrebovali orodje, ki nam pove, kje in kdaj bo do izumrtja prišlo. Raziskali so vpliv ekstremnih vremenskih pojavov (in njihovo pogostost), kot so vročinski valovi in suše, na podnebni kaos, ki je tako nevaren za živali.

Ugotovili so, da toleranca na te spremembe ni pri vseh živalih enaka. Ko pa so raziskovali 66 vrst čmrljev v Severni Ameriki in Evropi, je bilo jasno, da izumiranje posameznih vrst povzročajo vse višje temperature in vse večji temperaturni ekstremi.

Čmrlji so pomembni opraševalci, še bolj kot čebele. Brez njih tudi ljudje ne bomo preživeli.

Vir: revija Science

(Visited 1.362 times, 1 visits today)