Akcije za manj neželenih mladičkov: ugodnejša sterilizacija mačk v zimskem času

15. februarja, 2017

Sterilizacija mačk poleg preprečevanja neželenih mladičkov zelo izboljšuje kvaliteto življenja mačk. V zimskem času, ki je najbolj primeren za lovljenje in sterilizacijo prosto živečih mačk, društva, zavetišča, ambulante ter občine ponujajo znižane cene posega.

Pomembna je pravočasna sterilizacija ali kastracija

Mačke spolno dozorijo po 5 mesecu starosti. Vsako leto imajo do štiri legla in skotijo do šest mladičev. Kot so povedali na Društvu za zaščito živali Maribor, je pomembno predvsem pravočasno ukrepanje. Nikakor ne smemo čakati, da mačka že skoti mladiče, temveč je sterilizacijo potrebno opraviti prej. Sterilizacijo je priporočljivo opraviti v šestem mesecu starosti, zdrava muca pa mora biti pred posegom 12 ur brez hrane in 2 uri brez vode.

 

Mačke v času gonitve močno spremenijo svoje vedenje in pri tem lahko opazimo naslednje znake:

– pogosteje in zelo glasno mijavkajo in zavijajo;
– zelo jim godi, če jih pobožamo nad korenom repa, pri tem pa rep visoko dvignejo;
– so bolj razdražljive;
– urinirajo pogosteje in na neobičajnih mestih;
– urin ima izrazitejši vonj;
– uhajajo od doma.

 

Poseg sterilizacija in kastracije

Sterilizacija je kirurški poseg, pri katerem se muci odstranijo jajčniki. To je edini način, ki prepreči nastajanje in izločanje spolnih hormonov, ki so odgovorni za gonitvene procese in spremembe. Poseg poteka v splošni anesteziji, naknadno odstranjevanje šivov pa ni potrebno, saj se rana zašije s posebnim resorbtivnim materialom. Sočasno je poskrbljeno za antibolečinsko in protibolečinsko terapijo. Muca si od posega ponavadi opomore v enem dnevu.

Kastracija je kirurški poseg, pri katerem se mačku odstranijo testisi. Poseg poteka v splošni anesteziji in ne spremeni videza mačka. Maček bo po posegu še vedno imel sekundarne spolne značilnosti.

Sterilizacija oziroma kastracija prinaša veliko prednosti, s katerimi se izboljša kvaliteta življenja mačk. Mačke tako nimajo neželenih mladičev, prav tako pa se prekinejo neprijetni gonitveni in vedenjski vzorci, zmanjšajo se možnosti za obolenja (gnojno vnetje maternice, tumorji mlečne žleze, infekcije, mačji aids), mačke pa se tudi v večji meri zadržujejo doma.

Cenejše steriliziranje in kastriranje

Različna društva in zavetišča za zaščito živali se zavedajo problematike neželenih mladičkov, zato redno organizirajo različne akcije sterilizacij in kastracij mačk. Lastniki mačk imajo tako popust pri opravljeni storitvi. Akcije trenutno med drugim organizirajo Društvo za zaščito živali Pomurja za območje celotnega Pomurja, različne veterinarske ambulante na širšem območju Maribora in občine. Za več informacij se lahko obrnete na lokalna društva in zavetišča za zaščito živali ali občine.

Kaj pa prostoživeče mačke?

Prostoživeče mačke nimajo lastnika in živijo na prostem. Zaradi slabih izkušenj, predvsem zato, ker so jih lastniki zavrgli ali zapustili, se večinoma skrivajo. Njihovo število je zelo težko ugotoviti, brez ustrezne sterilizacije in kastracije pa se lahko zelo hitro množijo. Sodijo med zapuščene živali, za katere sicer skrbijo zavetišča, vendar so njihove zmožnosti mnogokrat omejene. Zimski čas je najboljši čas za sterilizacijo prostoživečih mačk, saj je hrane malo, mačke pa se zadržujejo v večjih skupinah.

Večplasten problem, ki zaobjema nekontrolirano razmnoževanje, je sicer težko rešiti, vendar je učinkovito preprečevanje razmnoževanja ena izmed boljših praks. Na tem mestu zavetišča in društva za zaščito živali opravijo levji delež pomoči. S pomočjo lokalne skupnosti, ki sporoči lokacije prostoživečih mačk, organizirajo njihovo lovljenje in kasnejšo kastracijo ali sterilizacijo. Pri tem se mačkam na neboleč način odščipne zgornji del ušesa, da jih lahko preprosto ločijo od še nekastriranih mačk. Po opravljenem posegu, ki ga izvedejo veterinarji, se mačke ponovno spusti.

Kristijan Horvat

(Visited 22 times, 1 visits today)