Zgodovina plavanja

16. junija, 2018

Prvi podatki o plavanju segajo v 4. stoletje pred našim štetjem, ko so stari Egipčani plavalce upodabljali tudi na svojih kulturnih spomenikih. Zaradi povezanosti z morjem je postalo v času razvoja sredozemskih kultur plavanje še pomembnejše.

V antiki so stari Grki in Rimljani menili, da mora kulturen in pismen človek znati pisati in plavati. Kljub temu, da je bilo v zgodovini znanje plavanja polno vzponov in padcev, je bilo ves čas kulturna vrednota višjih družbenih slojev, ki je kazala na določen položaj in ugled v družbi.

Plavanje danes ena najkoristnejših vadb za zdravje

Danes nas hitro življenje, preobremenjenost na delovnem mestu, stres in stremenje za materialnimi dobrinami pogosto odvračajo od gibanja in zdravega načina življenja, kar vodi v  številnih bolezni.  Kot lahko preberemo v marsikateri literaturi, lahko plavanje s svojim vsestranskim delovanjem naše telo nevtralizira negativne dejavnike, ki jih vsiljuje sodoben način življenja. Ker pri gibanju sodelujejo vse večje mišične skupine, plavanje oblikuje skladno razvito telo. V našem prostoru je najpogostejši slog žabica. Za rekreativno plavanje so primerni vsi štirje slogi (žabica, kravl, delfin in hrbtno plavanje), pri čemer je seveda dobro upoštevati stopnjo znanja posamezne tehnike in telesno sposobnost.

Ž.M.B.

(Visited 71 times, 1 visits today)