Zdaj je uradno: dopust podaljšuje življenje

6. septembra, 2018

Potrebujete kakšen dodaten razlog za dopust? Postrezite domačim, prijateljem, sodelavcem in šefu z zadnjo raziskavo, ki potrjuje, da nam odhod na počitnice pomaga živeti dlje. 

Do rezultatov so po 40 letih prišli na Univerzi v Helsinkih: ljudje, ki so si vzeli manj kot 3 tedne dopusta na leto, so s kar 37 % več verjetnosti umrli mlajši kot tisti, ki so si vzeli več dopusta.

V raziskavi so sledili 1200 poslovnežem od 70ih let, ki so bili rizični za srčno-žilna obolenja zaradi previsoke teže, visokega krvnega tlaka ali visokega holesterola. Razlika med tistimi, ki so oz. niso šli na počitnice, je jasna in pomembna.

Ugotovili so še, da so tisti, ki si niso vzeli dovolj dopusta, delali več ur in manj spali.

old-3608950_640

Rezultate so predstavili nedavno na konferenci Evropske družbe in kardiologije. Vodja raziskovalcev profesor Timo Strandberg je celo predlagal, da bi morali zdravniki predpisovati počitnice ‘na recept’ – namesto da rizičnim pacientom predpisujejo spremembo načina življenja: “Ta namreč ni dovolj. Treba si je vzeti dopust.” Sprememba načina življenja je namreč največkrat dodaten stres.

Raziskava je le zadnja v vrsti študij, ki govorijo počitnicam v prid, že dolgo je namreč npr. znano, da nas potovanje osreči bolj kot če si kupujemo stvari.

Vir: LonelyPlanet

(Visited 12 times, 1 visits today)