Zakaj v tej restavraciji ni niti enega koša za smeti?

11. december, 2019
Fotografija je simbolična

V Londonu so odprli ekskluzivno ‘zero waste’ restavracijo Silo. Ustanovitelj ni le kuharski šef, temveč tudi zvest sledilec zero waste gibanju.

Njegov cilj zaprtja kroga v pripravi hrane prežema celotno restavracijo. Živila dobivajo v gajbicah, ki so ponovno uporabne, pohištvo je del zgodbe ‘up-cikliranja’ namesto recikliranja, izdelano iz trajnostnih materialov. In še – v restavraciji ni niti enega koša za smeti. “Smeti niso le nekaj, kar konča v košu. Odpadki niso trajnostni in za nas ni prihodnosti, če ne preidemo na zero waste način življenja,” je prepričan šef. Njegova strast je, da svetu pokaže, da je lahko tudi visoko rangirana restavracija holistična, trajnostna in etična.

Na meniju so večinoma jedi rastlinskega izvora, 10 do 15 jedi, ki vključujejo tudi živila, ki jih večina restavracij sploh ne pripravlja, kot npr. zelenjava ne lepih oblik. Sestavine porabijo v istem dnevu kot so nabrane. Tudi vinska karta sledi trajnostnim načelom in ponuja lokalno vino biodinamične pridelave manjših vinarjev.

 

Vir: Lp, silo

(Visited 6 times, 1 visits today)