Youtube znanstvenik kar 24 ur preživel brez dotikanja plastike

8. marca, 2019

Znanstvenik in vloger na Youtube kanalu Kurtis Baute je naredil preizkus in se kar 24 ur izogibal plastiki. Kar se morda sliši precej enostavno, a v resnici ni. Kar pomislite! Plastiko najdemo vse okoli nas – v vsakdanjih predmetih, v tleh ali le preprostem stikalu za luč.

Kurtis se je najprej zaprl v svoj dom saj, kot pravi v videu, so pločniki in ulice v Vancouvru delno narejene iz reciklirane plastike. To dejstvo ponazarja, kako resno je vzel svoj poizkus. Odločil se je, da 24 ur ne bo nosil niti svojih očal, saj so majhne blazinice, ki očala držijo na nosu, narejene iz plastike. Ni uporabljal niti svojega mobilnega telefona, nogavic ali spodnjega perila, ki je narejen iz vlaken, kot sta poliester ali najlon. Tudi njegova preproga in tla so narejena iz umetnega materiala, zato se je na svoj način igral igro „tla so lava“ in se jim izogibal. Imel je precej omejeno izbiro živil, ki jih je lahko užival. Jedel je le hrano iz kovinskih konzerv. Hladilnika, pečice, štedilnika in mikrovalovne pečice ni uporabljal, saj so delno narejeni iz plastike. Vklopil ali izklopil ni nobene luči, saj so tudi stikala narejena iz – uganili ste – plastike! Kako je preživel svoj dan, si lahko pogledate v spodnjem videu.

Rezultati njegovega eksperimenta so zelo zanimivi in nam hkrati dajo misliti o tem, koliko plastike nas v resnici obkroža in da se ji, hoteli ali ne, zelo težko izognemo.

(Visited 20 times, 1 visits today)