Vse več mest po Evropi ponuja popolnoma brezplačne javne prevoze z avtobusi

8. novembra, 2018

Dober mesec nazaj je francosko mesto Dunkerque postalo največje evropsko mesto s popolnoma brezplačnimi avtobusnimi prevozi za vse. To je imelo takojšen neverjeten učinek na skupnost. Pri nas je javni prevoz brezplačen v štirih mestih.

Mesto Dunkerque s približno 200.000 prebivalci je zgodovinsko mesto v severnem delu Francije,  za Le Havreom in Marseilleom tretje največje pristanišče v državi. Vsi avtobusni prevozi v mestu so brezplačni za domačine in obiskovalce. V mestu je trenutno 140 avtobusov, mnoge poganjajo zeleni energetski viri, opremljeni so z WiFi-jem.

dunkirk-491330_640

Številne raziskave so že pokazale da je, poleg zmanjšanja izpustov, brezplačen javni prevoz pomemben tudi za mobilnost starejših in mlajših prebivalcev, hkrati pa jim daje občutek večje svobode.

“Nikoli prej nisem uporabljal avtobusa,” je eden od potnikov povedal za The Guardian. “Preveč dela se mi je zdelo, da je z nakupom vozovnice. Zdaj pa pustim avto doma in grem v službo z avtobusom. Tako preprosto je.” Število potnikov se je, odkar so uvedli brezplačni prevoz, povečalo med za 50 do 85 %, odvisno od linije. Opaziti je tudi več izkoristka javnih prostorov – ljudje se med seboj zapletajo v pogovore na avtobusnih postajah.

V Evropi je sicer kar nekaj mest že pristopilo k brezplačnim javnim prevozom, med njimi je verjetno najbolj opazna Estonska prestolnica, Talin, kjer je ta praksa v rabi že več kot 5 let. Seznam (sicer star leto dni in tudi sicer nepopoln) mest, ki ponujajo brezplačen javni prevoz najdete na spletni strani freepublictransport.info.

Pri nas nekatera mesta z brezplačnim avtobusom že prek 10 let

Velenje, Ptuj, Nova Gorica in Murska Sobota so slovenska mesta, ki imajo brezplačen javni prevoz.

  • Mestni avtobus po Novi Gorici in okolici je brezplačen.
  • Mestna občina Murska Sobota je leta 2007 uvedla mestni avtobus Sobočanec, linija je znotraj mesta brezplačna za: občane Mestne občine Murska Sobota z vozovnico Sobočanec, dijake z vozovnico Sobočanec, gibalno ovirane osebe ter člane invalidskih organizacij in invalidskih društev, ki se izkažejo z veljavno izkaznico pripadajočega društva, predšolske otroke in osnovnošolske otroke z veljavno izkaznico Osnovne šole, ki jo obiskujejo v Mestni občini Murska Sobota. Občani iz naselij plačajo prevoz do Mestna Murska Sobota po veljavnem ceniku in sicer 0,65 € s predložitvijo brezkontakte vozovnice Sobočanec.
  • “Lokalc” je brezplačna storitev javnega prevoza v Mestni občini Velenje, ki jo izvajajo s posebnimi avtobusi rumene barve. Lokalc  vozi po petih progah: rumeni (krožno v eno smer), rdeči, modri, zeleni, oranžni in progi do pokopališča Podkraj. Prvo postajališče za vse proge je Avtobusno postajališče Velenje. Na vseh postajališčih so informativne table z voznim redom za posamezno postajališče. Ob nedeljah in praznikih LOKALC ne vozi. Storitev Mestni potniški promet – Lokalc – brezplačni avtobusni prevoz za občanke in občane Mestne občine Velenje že od leta 2008 dalje.
  • Na območju Mestne občine Ptuj je bila brezplačna linija mestnega avtobusnega prevoza, imenovana »Linija MESTNO JEDRO« vzpostavljena s 1. januarjem 2016. Krožna linija se izvaja ob delavnikih s 30 minutnim intervalom s pričetkom in zaključkom na parkirišču na Zadružnem trgu.

 Vir: Goodnewsnetwork, spletne strani mestnih občin

 

(Visited 95 times, 1 visits today)