Videti si kot Tina! – Znanost za osebnimi imeni

14. januar, 2018

Večina staršev se še spominja občutkov navdušenja in napetosti ob izbiri otrokovega imena, ki ga bo nosil celo življenje. V raziskavi, ki je bila nedavno objavljena v Reviji osebnosti in socialne psihologije, so se osredotočili na družbeni stereotip, kako lahko ime vpliva na naš videz.

V osmih študijah je bilo ugotovljeno, da so udeleženci raziskav na podlagi fotografij z osebnih dokumentov prepoznali osebno ime upodobljene osebe, kar se na prvi pogled zdi precej neverjetno. Pod fotografijo so bila na voljo štiri imena, med katerimi so izbirali. Izkazalo se je, da so v 35 do 40 odstotkih izbrali pravo ime. Izkazalo se je, da je Tina tudi res videti kot Tina, kar lahko danes ugane celo računalnik.

Z računalniško analizo 100.000 fotografij Francozov je računalnik nadpovprečno prepoznal prava imena oseb. Računalnik je pravzaprav lahko izdelal “toplotni zemljevid” za vsako ime, obraz s funkcijami, ki “izdajo” osebo s tem imenom, prikazano v toplih barvah.

Naše ime oblikuje naš videz?

Da bi lažje razumeli ta učinek, je prišla prav raziskava o naši percepciji drugih na podlagi njihovega imena, ki ga izžarevamo. Ko otrok dobi svoje ime, se mu pridružijo številna družbena pričakovanja, in na podlagi tega razvije videz, torej videz, povezan z vedenjem, ki se ga on njega pričakuje.

Naše ime, ki so nam ga izbrali drugi, oblikuje naš videz v odrasli dobi in kaže na močno družbeno strukturo, ki vpliva na nas od rane mladosti. Ime, ki naj bi ga prepoznali na podlagi videza, pa hkrati ni tako sam po sebi umeven, saj je narodno in kulturno pogojen. Če so Francozi prepoznali imena svojih sonarodnjakov, je bilo zelo malo zadetkov, ko so na podlagi fotografij poskušali prepoznavati imena Izraelcev. Z drugimi besedami, niso več prepoznali pravega imena upodobljenega naroda nad ravnijo naključja, če niso izhajali iz njihove kulture.

Nenazadnje se dogaja, da uganemo ime zgolj ob pogledu na frizuro osebe, saj so lasje morda del našega obraza, ki ga najlažje nadzorujemo.

Osem študij je torej pokazalo, da so naše obrazne poteze osebna izkaznica določene družbene pripadnost, ki jih naša referenčna skupina prepozna. Pomislite na to, ko boste izbirali otrokovo ime, saj ga bo nosil s seboj celo življenje.

Vir: www.weforum.org

(Visited 18 times, 1 visits today)