LOGO_LUPA_web

Večina svetovnih vremenskih agencij: letošnja zima bo mila

5. november, 2019

Portal Severe Weather Europe je prečesal številne različne dolgoročne modele napovedi vremena, saj, kot poudarjajo, ima vsak svoje metode – s tem pa tudi vsak svoje napake. 

Napoved britanskega UKMO kaže milo zimo v Evropi in na vzhodu ZDA, bolj zimske razmere pa občasno pričakuje zahod ZDA. ECMF evropski center za srednjeročne napovedi kaže enako sliko. Tudi po napovedih Meteo France bo letošnja zima v Evropi blaga.

Nacionačlni vremenski center iz ZDA napoveduje milo zimo po Evropi in celih ZDA, kar po mnenju SWE ni realno, saj zaradi napovedi zračnega tlaka in dinamike v atmosferi običajno po ZDA prihaja do razhajanj.

Japonski model za Evropo kaže enako milo zimo, v ZDA pa naj bi občasno na severozahodu prišlo do vdorov hladnega zraka. Drug japonski model JAMSTEC pa je edini, ki kaže na drugačno sliko: napoveduje hladnejše temperature v zahodni Evropi in vzhodnem delu ZDA, ter nadpovprečno količino padavin.

Tudi kitajski model BCC kaže drugačno prognozo od večine svetovnih sistemov za dolgoročne vremenske napovedi. Več poudarka je na zimskih razmerah v zahodnem oz. severozahodnem delu ZDA in možnost za prav takšne razmere v delih vzhodne in srednje Evrope.

 

Vir: Severe Weather Europe

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)