V borbi z depresijo prehodil Evropo od Turčije do Portugalske

21. januar, 2018

Vsi vemo, da si s sprehodom lahko zbistrimo glavo. Chris Lemanski iz Kalifornije je to zastavil v ‘malo’ večjem merilu. Da bi si pomagal pri premagovanju depresije se je predlani peš odpravil na skoraj 10 tisoč kilometrsko pot – od Turčije do Portugalske.

Za pot je porabil svoje prihranke, financiral pa jo je tudi z igranjem na ukulele na ulici ter s pisanjem bloga, kjer zbira donacije ‘za pivo’. Kot je povedal za Lonely Planet, je bil na začetku največji izziv, naučiti se hoditi ob avtocestah in ignorirati noge.

Fizični in psihični izzivi

Ko pa se je navadil na neudobje, so tudi izzivi izginjali. “Začel sem uživati v vsakem naslednjem fizičnem izzivu. Od tu naprej je bilo težje premagovati psiho. A vsi izzivi so bili rešljivi takoj, ko jih nisem več jemal preresno. Tolažila me je misel, da je najhujše, kar se mi lahko zgodi, da bom umrl. A potem me ne bo več skrbelo, ker bom mrtev. Zakaj bi me torej karkoli skrbelo?” opisuje svojo dobesedno in metaforično pot.

Negativna občutja so sčasoma prihajala le še zaradi osnovnih potreb – lakote, izčrpanosti. Tudi glede hrane ga je po nekaj mesecih, ki jih je prehodil po gorah Romunije in Bolgarije, nehalo skrbeti. “Oči sem imel odprte za vsako priložnost ter poskrbel, da sem imel nekaj zalog v rezervi, za vsak slučaj,” pove in doda, da je tudi lakoto in izčrpanost premagoval s smehom.

high-grass-1504284_640

Pot do sreče

Chris se je zaljubil v ta način življenja in že načrtuje naslednjo pot. Pravi da je ugotovil, da je hoja njegova pot do sreče. Svetuje vsem, ki si želijo storiti kaj podobnega, naj takoj krenejo na pot: “Ne dovolite, da vas strah pred neznanim zasutavlja. Naredite prvi korak!”

 

 

Vir: LonelyPlanet

(Visited 5 times, 1 visits today)