Kako so Švedi srečni in zdravi celo zimo?

20. novembra, 2018

Zima je letos prišla kar zgodaj in zdi se, da so se jo nekateri naveličali že ob prvih nekaj centimetrih snega…  Kaj pa bi na to porekli denimo na Švedskem, kjer so dnevi še krajši, temperature nižje in zima traja dlje? Zima v Skandinaviji pa na prebivalce ne vpliva prav nič negativno – nasprotno, preživijo jo zdravi in srečni!

Kako? Tule je nekaj ključnih točk, ki se jih držijo Švedi.

Vedo, kako se obleči

Zimska oblačila na severu Evrope so nekaj drugega kot zimska oblačila v naših ‘milih’ zimah. Dolga bunda je tam takorekoč obvezna uniforma. Prav tako pomembni so debeli šali, nepremočljive rokavice, termo perilo, volneni puloverji, volnene nogavice in kapa, ki pokriva ušesa.

winter-3052624_640

Ne glede na mraz, gredo ven

Na Švedskem tudi na najhladnejši dan v letu opazimo, da so vsi zunaj – ne le, da pridejo do trgovine, temveč gredo na sprehod, drsajo po zaledenelih jezerih, ‘vozičkajo’  … S tem si izboljšajo razpoloženje in povečajo produktivnost. Nekaj minut sonca na dan spremeni cel dan!

stroller-2809297_640

Redno telovadijo

Švedi so pozimi zelo aktivni. Po glavnem mestu lahko ob katerikoli uri vidimo ljudi, ki tečejo, sem pa tja pa tudi kakšne kolesarje. Dnevni sprehod pa je obvezen za vse.

snow-2237822_640

Znajo izkoristiti dnevno svetlobo

Skandinavski slog je znan po tem, da uporablja veliko bele barve – bele stene, bela tla, bel dekor. Prav tako imajo velika in veliko oken. Oboje skupaj pomeni, da se izkoristi vsak sončni žarek do maksimuma. Svetloba se v švedskih domovih odbija od vseh površin in tako ponuja prijeten sončen občutek.

girl-511880_640

Za dekoracijo uporabljajo sveže cvetje

V vsakem domu na Švedskem lahko opazimo posamezne poudarke živih barv – največkrat v obliki svežega cvetja – tulipanov. Okoli božiča so popularni rdeči, sicer pa mešanih barv.

flowers-759586_640

Grejejo se s fiko

Švedi si vzamejo odmor za kavo in sladko pecivo, ki ga poznajo pod imenom ‘fika’. Ta odganja zimsko depresijo na več načinov – je odličen izgovor, da se z mraza umaknejo v prijetno udobno in toplo kavarno, poleg tega pa fiko uživajo v družbi, ki ‘nas pogreje’. Poleg tega pa kava in toplo pecivo pogrejeta tudi dobesedno.

kanelbullar-2523876_640

 

Vir: thesweetestway.com

 

(Visited 60 times, 1 visits today)