Spustite v prostor čim več sonca – da se rešite bakterij!

30. oktobra, 2018

To, da je dobro presončiti prostore, posteljnino, jogije, oblazinjeno pohištvo .. .so dobro vedele naše babice in to tudi redno prakticirale. Zdaj je korist tega početja tudi znanstveno podprta: sonce, ki prodira v prostor, uničuje bakterije.

Natančno gre za bakterije, ki živijo v prahu in se jih povezuje z dihalnimi težavami. “Ljudje največ časa preživijo znotraj, kjer so izpostavljeni prašnim delcem, ki na sebi prenašajo različne bakterije, med njimi so tudi patogene, zaradi katerih zbolimo,” je povedal eden od raziskovalcev iz Univerze v Oregonu.

Britanska medicinska sestra, humanistka in inovatorka Florence Nightingale je to prakso že 150 let nazaj uvedla v bolnicah – sončna svetloba je pomagala v razkuževanju.

 

Raziskava vpliva sončne svetlobe na bakterije

Raziskovalna ekipa je ustvarila 11 enakih manjših sob s kontrolirano klimo, edina razlika med njimi je bila količina in vrsta svetlobe, ki so jo spustili v posamezno sobo.

Meritve količine bakterij v zraku so pokazale, da jih je največ v temnih sobah, pol manj v sobah, v katere so spustili dnevno svetlobo, še nekaj manj pa v sobah, ki so se ‘kopale’  v ultravijolični svetlobi.

UV svetloba je znana po tem, da ubija bakterije, a je večino zadržijo okna. Zato bo v prihodnje po mnenju znanstvenikov še kako pomembno, iz kakšnega materiala so okna.

 

 

Vir: Microbiome, sciencealert.com

(Visited 10 times, 1 visits today)