Šola, ki namesto matematike učence uči, kako biti srečen

7. marca, 2018
Foto: shutterstock.com

V šoli, ki jo gradijo ob mestu Chennai v Indiji, otrok ne bo moč videti v klasičnih učilnicah s šolskimi klopmi. Namesto tega bodo imeli ure pouka v sobi za meditacijo, v kateri bo polno dreves, v laboratoriju idej in v poskusni kuhinji. Cilj šole: naučiti otroke, kako biti srečni. Znanje iz posameznih rpedmetov pride na vrsto za tem. Priprav na teste ni v učnem načrtu.

“Naš pogled je, da je sreča oz. čustvena inteligenca, ravnovesje, samozavest – ali kakorkoli že opišemo občutek zadovoljstva s seboj in svojim mestom v svetu, osnova, iz katere se naredi čudovito življenje in čudoviti dosežki,” pravi eden od soustanoviteljev Riverband šole.

Tiične šole po mnenju ustanoviteljev namreč otrokom napolnijo glave z informacijami, šele potem pridejo na vrsto veščine, in če imajo srečo, se šola ‘pobriga’ tudi za njihovo osebnost in karakter. “Mi pa se bomo najprej in najbolj soredotočili prav na to. Vzgojiti želimo srečne otroke, sočutne ljudi, ljudi, ki bodo šli v svet in naredili nekaj dobrega,” poudarjajo.

Šolski center kot vas

Pri zasnovi šole so se oprli na harvardsko raziskavo. Šola bo na podeželju, obkrožena s polji in ob oceanu. Ker vasi prispevajo k močnejšim medsebojnim odnosom, bo cel šolski center v obliki vasi. Namesto trga bo na sredini skupen prostor. Namesto trgovinic, ga bodo obrožale šolske stavbe. Okoli njih bo prostr za rekreacijo, naslednji krog pa bodo ‘dijaški domovi’. Ulice so ozke, podobne starim vaškim.

Učili se bodo tudi filozofije po Vedah, starem hindujskem čtivu. V vzhodni filozofiji namreč sečo iščejo znotraj sebe, in prav to želijo naučiti učence. Ti se bodo lahko sami odločili, kaj se želijo naučiti. Dan se bo npr. začel z mangovim lassijem, meditacijo in košarko, sledilo bo programiranje ali pa recitiranje poezije, kosilo s sošolci, ter popoldansko delo za nov posel v šolskem inkubatorju.

 

 

Šolo bodo začeli graditi letos in naj bi bila zaključena do 2020.

Vir: fastcompany.com

(Visited 15 times, 1 visits today)