Slovenska dijakinja v Avstraliji opravila maturo iz slovenskega jezika

25. novembra, 2018

Z veleposlaništva Republike Slovenije v avstralski Canberri so sporočili, da je Julija Cvetkovič v srednji šoli v Queenslandu, ob dovoljenju matične avstralske šole in v sodelovanju z Gimnazijo Bežigrad, v okviru programa mednarodne mature, opravila maturo iz slovenščine.  Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo ji je za to čestital.

Kot so sporočili z Ministrstva, se je Julija rodila v Sloveniji, kjer je tudi začela obiskovati osnovno šolo, nato pa so se preselili v Avstralijo. Za srednjo šolo je izbrala šolo za matematiko, kreativnost in znanost – kampus kreativnost ji je omogočal mednarodno maturo. Ker si želi del študija opraviti tudi v Sloveniji, se je potrudila in se pripravljala na maturo iz slovenščine, kar je bil kar trd oreh – glede na to, da po svoji oceni knjižnega jezika ni znala.

Z učiteljico slovenskega jezika, ki poučuje na Gimnaziji Bežigrad sta se enkrat tedensko pripravljali prek Skype-a.  Maturo iz slovenskega jezika je opravila z oceno 5 na ocenjevalni lestvici do 7, ki velja v Avstraliji.

Julija je Ministrstvu še povedala, da je bila navdušena, ko je za to, da se je odločila za slovenščino na maturi, prejela čestitko slovenskega ministra za izobraževanje, iz slovenskega veleposlaništva in še nekaj drugih. »Naša družina obožuje Slovenijo. Negujemo slovenski jezik in tradicijo. Pri nas pečemo potico, imamo maškare…«.

 

Vir: MIZŠ

(Visited 120 times, 1 visits today)