Skrivnost dolgega življenja v Hong Kongu

27. marec, 2018

Hong Kong, skajno urbanizirano območje na jugu Kitajske, mesto z največ nebotičniki na svetu (317) in s skoraj 7000 prebivalci na kvadratni kilometer, je v zadnjih letih po dolžini pričakovane življenjske dobe prehitel Japonsko in nekatera posebna območja v Italiji in Grčiji.

Moški v Hong Kongu od predlani lahko pričakujejo, da bodo živeli povprečno 81.3 leta, ženske pa 87.3 leta. “V zadnjih dveh desetletjih je Hong Kong močno napredoval,” je povedal dr. Timothy Kwok, profesor geriatriččne medicine na Kitajski univerzi v Hong Kongu.

hong-kong-1990268_640

Ker Hong Kong ni država, niso zajeti v globalni indeks, ki spremlja dolgoživost prebivalcev po svetu. A Kwokova raziskovalna ekipa je povzela vse kazalnike, ki so zajeti v globalnem indeksu in tako prikazala sliko Hong Konga.

Začne se z okoljem

Prebivalci imajo lahek dostop do vsega, ulice so varne, javni promet je lahko dostopen, hrana in javni prostori omogočajo ljudem bolj zdrav življenjski slog.

hong-kong-385692_640

Eden od razlogov za dolgo življenje so parki. Med vsemi temi nebotičniki so namreč tudi številni parki – ki so dobro obiskani in dobro vzdrževani. Ob tem imajo prav vsi prebivalci dostop do kakovostne bolnišnične oz. zdravstvene oskrbe, restavracije pa so polne lokalne zdrave hrane. Pomembna je tudi bližina hribov za pohodništvo in plaž za plavanje in surfanje.

hiking-2055435_640

Avta ne potrebujejo

V Hong Kongu so številni mostovi in dvigala za pešce, ki omogočajo hiter dostop do peš poti, poceni taksiji in poceni javni potniški promet (vožnja s čistim, klimatiziranim metrojem stane okoli 0.5 evra) zmanjšali potrebo po vožnji z avtomobilom na minimum.

hong-kong-915080_640

“Z lahko greš lahko peš do trgovine oz. do kamor koli moraš. Starejši ne gredo v trgovske centre, ampak na tržnice,” dodaja Kwok.

Bolj zeleni od večine

Čeprav se Hong Kong na prvi pogled ne zdi zelen, temu ni tako. “Smo bolj zeleno mesto od večine,” poudarja Kwok in dodaja, da je tam zelo običajen prizor, da v številnih zelenih parkih skupina starejših izvaja tak chi zgodaj zjutraj, kasneje v dnevu pa se družijo ob obroku in se pogovarjajo.

“Urbane prostore moramo zasnovati tako, da bodo spodbujali takšne aktivnosti,” ob tem poudarja dr. John Beard, vodja oddelka za staranje in potek življenja pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Skoraj vse soseske v Hong Kongu so namreč članice SZO globalne mreže starejšim prijaznih mest, ki spodbujajo zasnovo starejšim prijaznih javnih urbanih postorov.

Vlada je za nameček povabila tudi skupino starejših na ‘obhod’, pri katerem so opozarjali na ovire in težave na svojih poteh – te pa so potem tudi sanirali.

Zdravstvo – za vse

“Vsak gre lahko v bolnico,” poudarja Kwok. Slaba stran je, da so urgence prepolne, a starejšim za zdravstveno osrkbo ni treba plačevati. “Ko si zares bolan, je brezplačno. Nikomur ne zavrnemo zdravstvene osrkbe, če si je ne more plačati.”

hong-kong-2543058_640

Za dolgo življenje pa je pomembno zdravje že na začetku življenja. Oskrba v otroštvu ni namenjena le preprečevanju otroških bolezni, temveč tudi zdravju v odrasli dobi – preprečevanju rakavih in srčno-žilnih obolenj.
Strokovnjaki dodajajo še, da je večina prebivalcev migrantov s Kitajske, ki so morali biti zelo ‘fit’, da so lahko preživeli asimilacijo v novo okolje.

Vreme

Kwok verjame tudi, da ima Hong Kong dobro geografsko lego s subtropskim podnebjem. Ni premraz in ni pevroče, zaradi česar je življenje bolj udobno in prijetno.
To pa sicer po mnenju SZO ni bistveno, saj imata denimo Jaonska in Singapur, kjer je tudi zelo dolga pričakovana življenjska doba, čisto dugačno podnebje.

Zdrava hrana

Ne le vreme, zaradi geografske lege imajo v Hong Kongu tudi dostop do zdrave hrane: sveže ribe, sadje in zelenjava.

the-industry-3081953_640

Vrednota družine

Družina je bila tu od nekdaj vednota, še danes so starejši spoštovani del družbe, za katere mladi dobo skrbijo, zaradi česar so po mnenju stroke srečnejši in bolj zdravi – tako fizično kot psihično.

 

Vir: CNN

(Visited 11 times, 1 visits today)